Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Колко пъти да храним кучето

Колко пъти да храним кучето

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
171
Пълноценното хранене е важно за всяко куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

За да бъде кучето здраво, щастливо и в добра физическа форма, то има нужда от няколко основни неща - добро отношение, ангажиращи занимания, пълноценни разходки и балансирано хранене.

И докато доброто отношение се подразбирам а заниманията животното може да си ги осигури и само, то разходките и храненето на кучето са отговорност изцяло на хората до съответния домашен любимец.

От години пазарът предлага огромно разнообразие от качествени, пълноценни храни за всякакви домашни любимци, така че съдържанието на диетата не представлява проблем.

Дозировката е според килограмите на кучето и е описана на опаковката на всеки вид кучешка храна, а при особени обстоятелства най-доброто е консултация с ветеринарен лекар. За вас остава да се погрижите единствено за честотата на храненията. Колко пъти да храним кучето?

Колкото по-често, толкова по-добре

Това ще бъде отговорът, ако питате самото куче. Вероятно би добавило и И обилно, моля! Истината обаче е, че ако храните кучето всеки път, когато Ви се стори, че иска, то много скоро ще придобие контури и грация на табуретка. Затова най-добре е да го храните по график и да игнорирате демонстрациите му. Оптималната честота на хранене се определя от няколко основни фактора: възраст, килограми, здравословно състояние и двигателен режим на животното.

Едно хранене на ден

Изберете най-качествената храна за своето куче

Това е напълно удачен вариант за възрастно, здраво и едро куче. При този вариант храненето на кучето задължително е вечер, след приключване на всички разходки, упражнения и друга активна физическа дейност на животното. Кучешки лакомства през деня не развалят режима - стига да не се окаже, че сумарното им количество доближава това на основното хранене!

Две хранения на ден

Те са препоръчителен вариант за напълно пораснало и здраво, но дребно куче. Това е така заради по-малкия стомах. Разбира се, общото количество храна за по-дребното куче също е по-малко, отколкото за едро, и все пак по-добре да не принуждавате животното да изяжда цялата си дневна дажба на един прием. По-добре я разделете на две хранения - след сутрешната и след основната за деня разходка. За напълно пораснало се смята куче, навършило 18 месеца, а при особено едри породи - 24 месеца. Недостигналите тази възраст кучета изискват съвсем друг график на хранене, понякога и над 5 хранения дневно.

Кученца до 3 месечна възраст

От една страна малките кученца имат огромна нужда от енергия и хранителни вещества, а от друга - имат много малък стомах. Това означава, че трябва да приемат храна на малки количества, но често! Между 3- и 5-месечна възраст кученцето трябва да получава храната си на четири или пет приема за денонощието. Между петия и десетия месец вече би било добре да не надвишавате 4 хранения дневно, а между 10-ия месец и пълнолетието плавно трябва да достигнете до едно или две хранения дневно. Най-добре да задържите на 4 хранения до 12-ия месец.

Един важен детайл: породата!

Породата на кучето е важна при определяне на храненето му

10 месеца е един вид ключова възраст в случая. Ако кучето е от дребна порода, на 10 месеца то е много близо до пълното си физическо развитие, а на 12 практически вече е пораснало, макар и да няма право да се размножава, според правилниците на клубовете. Куче от едра порода обаче е още тийнейджър и му предстоят още много физически промени - заради което и нуждата му от кучешка храна е напълно различна от нуждата на куче, достигнало финала на растежа си.

Стари кучета

Специфичен режим изискват не само малките и подрастващите, но и много възрастните кучета. Средната продължителност на живот зависи от породата и размера, а безпородните понякога са истински столетници, и все пак куче, навършили 9 години, се смята за много възрастно. Препоръчително е храната на възрастното куче да бъде давана на минимум два, а още по-добре три приема за деня.

По-често от нормалното

По-специално е и храненето на бременно куче. Бременността изисква повишен енергиен и хранителен ресурс от тялото на майката, а в добавка към това растящите в утробата кученца все повече притискат стомаха, заради което поемането на обичайните дози храна става ако не невъзможно, то поне затормозяващо за животното. Затова дневната дажба трябва да бъде леко увеличена и разделена на няколко приема. След раждането на кучето, докато кърми малките, кучето-майка трябва да получава почти удвоена дневна дажба. Добре е и броят на храненията на кучето да бъде по-висок от обичайното за зряло куче - примерно три или четири - за да не се налага животното да се тъпче.

Специфичен хранителен график налагат и някои проблеми в здравословния статус. При подобна ситуация непременно потърсете консултация с ветеринарен лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest