Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо котките се страхуват от краставици

Защо котките се страхуват от краставици

Страх от краставици при котките

Признайте си, че сте се смели с глас, гледайки видеа с котки, които подскачат до тавана при вида на краставица. Срещата със зеленчука е истинско изпитание за нервите на животинката и от ужас то буквално може да се превърне в световен шампион по скачане. Но защо котките се страхуват от краставици?

Има напълно научно обяснение за случващото се, а именно - котките изпитват панически страх от пълзящи твари и влечуги, а в техните очи краставицата е точно това.

Пухкавите домашни любимци не разбират, че това е нежив предмет и в дългото зелено нещо (котките виждат черно-бяло и цветът е без значение), оставено на пода, те съзират най-често змия. Това е напълно достатъчно животното да развие неподозирани възможности в подскачането.

Писаните моментално реагират на надвисналата опасност и след силния шок започват трескаво да търсят място, тип убежище, където да се скрият. По-смелите породи котки решават да покажат своя характер и се впускат в неравно битка със зеленчука, с ръмжене и оголване на зъби.

Колкото забавен да ви се струва страха от краставици при котките, е повече от садистично да използвате краставица, за да се забавлявате с реакцията на котката. Все едно някой да се киска, докато вие тичате през глава, стреснати от пусната наблизо пълзяща змия.

Реакцията на панически страх е толкова силна, че мъркащият мустачко буквално преживява нещо като мини инфаркт. Експертите са категорични, че подобно забавление може да излезе доста солено на стопанина. Ако обичате да се забавлявате, подхвърляйки краставица на котката, е необходимо да знаете, че това може да доведе до сериозни психологични и поведенчески проблеми при котките.

Напълно възможно е от стреса животното да се затвори в себе си и да се превърне в отшелник. За да функционира правилно организмът на писаните, те трябва да общуват със своите стопани – да бъдат галени, с тях да се разговаря, да бъдат поощрявани.

Някои от котките, развили сериозни психически разтройства след силен уплах, могат дори да откажат да се доближават до мястото, на което се хранят или пият вода. Което, в крайна сметка, може да доведе до животозастрашаващо състояние. Така че сега, когато знаете защо котките се страхуват от краставици, не бива да се забавлявате с подобни занимания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest