Феноменът ходещи риби

Ходещи риби

Всъщност подобни създания не съществуват. Това е специален вид риби, които използват перките си вместо крака и така се придвижват. Изследователите на морското дъно остават поразени, когато с интерес проверяват какво е записала тяхната камера. Една плоска риба, която буквално ходи с перките си със завидна скорост. Какво знаем за феномена ходещи риби?

Това е още един странен факт за плоските риби, които приличат на обикновена риба, обърната отстрани и „изравнена”. Животните се раждат, приличайки на типична риба, но скоро преминават по метаморфоза на Пикасо. Костите и хрущялите в черепа се обръщат и преместват, а едното око преминава през главата, за да се присъедини към другото.

В тази интересна група на ходещи риби се причисляват видовете писия, морски език и камбала - "най-асиметричните организми на Земята.

Животните придобиват дълги фиксирани лъчи, подобни на човешките пръсти, които излизат от краищата на сплесканите им тела. За да се движат напред, те просто събират няколко от фините си лъчи, за да образуват "крака".

Ходещи риби

Невероятно изглеждащите плоски риби притежават най-необичайния способ за придвижване по морското дъно. Научните изследвания са категорични, че техните нови крака са причина за дългите им подводни разходки.

Макар че чисто технически това не се брои за ходене, няколко вида риби, включително акулите, често се придвижват чрез ходене. Плавниците се удвояват като крайници, което позволява на тези обитатели да се движат по морското дъно по същия начин, по който четирите крака се разхождат на сушата.

С изпъкналите си очи и наклонените тела плоските риби попадат в категорията „най-асиметричните същества в света.

Тази крачка в еволюционно отношение предизвиква особено голям интерес в научните среди. Изследващите морските дълбини са категорични, че океаните и моретата са пълни с обитатели, надминали човешката представа за обикновени риби, т.нар. - ходещи риби.

Много от тях изискват задълбочено и старателно изследване, за да бъдат напълно разгадани. Задачата изисква търпение и концентрация, а и често позволението на морските обитатели човекът да разгадае тайните им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest