Как се къпе котка?

Къпане на котка във ваничка

Известен факт е, че котките мразят водата. Затова ви трябват някои приготовления и специален подход, ако искате да изкъпете своя домашен любимец. В тази статия ще опишем няколко лесни стъпки, с които да направите къпането на котката по-приятно и леко както за вас, така и за питомеца ви.

Приготовления за къпане

Както споменахме, трябва добре да се подготвите за котешката баня. Ето какво да направите, ако искате да изкъпете малкия си приятел.

Първа стъпка: Попитайте ветеринаря

Тъй като повечето котки не се съгласяват доброволно да бъдат изкъпани, попитайте вашия ветеринар как да подходите. Той ще ви даде правилен и навременен съвет.

Втора стъпка: Отрежете ноктите на котето и разрешете козината

За да се предпазите от издраскване, отрежете ноктите на котката. Някои котки дерат силно, когато бъдат потопени във вода, затова внимавайте. За да е по-приятна банята за вашия домашен любимец, разрешете котешката козина предварително, за да не го скубете, докато го миете.

Трета стъпка: Използвайте вана, мивка или бебешко корито

За да улесните къпането, използвайте вана, мивка или бебешко корито за къпане на котка. Не оставяйте котето на пода на банята, защото то ще бяга от водата, а вие ще трябва да го гоните.

Четвърта стъпка: Пригответе всички принадлежности предварително

Задължително подгответе сапуна, шампоана, гребена на котето предварително. Иначе котката ви ще върви след вас, мокра или сапунисана, докато вие търсите нещо, за да приключите тоалета.

Пета стъпка: Осигурете си помощник

Винаги е добре да има някой, който да държи котето или да ви дава необходимите приспособления и препрати за миене.

Къпане на котката

Къпане на котката

Първа стъпка: Подгответе вода

Стоплете предварително вода или нагласете душа, така че течността за миене да е хладка, не гореща.

Втора стъпка: Поставете котката във ваната, мивката или коритото

Поставете котето в съда за миене и бавно го поливайте с вода. Внимавайте да не намокрите очите му или да влезе вода в ушите и носа на котката. Много важен съвет при къпане на котка!

Трета стъпка: Нанесете шампоана

Бавно нанесете шампоан за котка и го втрийте с пръсти. Лицето на котката измийте само с навлажнена кърпа.

Четвърта стъпка: Изплакнете шампоана

Изплакнете добре шампоана и минете още веднъж козината, само с намокрена хавлиена кърпа.

Пета стъпка: Проверете дали сте изплакнали добре

Котето получава обриви и сърбеж, ако шампоанът или сапунът не са изплакнати добре от котешката козината. Затова се уверете, че всичко е наред, преди да го изкарате от банята.

Шеста стъпка: Подсушете котката

Подсушете добре котката, както сушите собствената си коса - със суха хавлиена кърпа. След това завийте котето, за да се стопли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest