Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо котките съскат?

Защо котките съскат?

Съскаща котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Котките са красиви, гальовни и едни от най-желаните домашни любимци. Но какво да направим при съскане на котката? Тук ще ви дадем някои отговори на въпроса: Защо котките съскат? Ще добавим и няколко съвета, за да укротите домашния си любимец.

Причини котката да съска

Основната причина котката да съска, е че се чувства застрашена, както и когато се крие. Но докато при криенето тя се чувства неуверена и слаба, то при съскането е готова да нападне, по-самоуверена е, че ще се справи с проблема.

Куче

Присъствието на куче наблизо, могат да накарат котката да съска. Обикновено, ако около нея има пес, космите на гърба ѝ настръхват, зениците ѝ се разширяват и тя е готова да се отбранява със зъби и нокти, буквално.

Друга котка

Ако вашата котка има какво да дели със себеподобна, то много вероятно е тя да се сбие със съперницата си. При боя има оглушително мяукане и съскане. Това предупреждава другата котка да не се закача с вашето животно.

Карате се на котето си и го наказвате

Ако твърде много се карате с котето си и го наказвате, то може да поиска да ви отмъсти. Това включва да се изпишка в обувките ви, да разкъса или счупи някоя ваша вещ. Но също така, домашният ви любимец може да започне да ви съска. Ако имате съскаща котка, най-добре не я закачайте. Оставете я на спокойствие. Тя се кани да нападне някого, може би и вас, затова не я дразнете. Иначе рискувате да ви нападне.

Котката ви няма достатъчно пространство и го дели с вас или друг от семейството

Съскаща котка

Ако котката ви си няма свое кътче и съска заради това, създайте ѝ местенце, на което може да си почива и тя няма да ви закача. Сложете ѝ малък диван, фотьойл, легло за котки или мека постелка я някоя стая, оставете ѝ пространство за игра и тя ще спре да съска.

Съвети

Котките трябва да привикват от малки към нов домашен любимец, друга котка или куче, за да го приемат и да не съскат срещу него. Ако все пак котето ви не може да свикне, поиграйте си заедно с него и другата котка или кучето. Така ще се отпусне и няма да съска.

Ако другото коте или куче няма да остава у вас за постоянно, ограничете контактите му с вашата котка, за да не се дразнят. Дайте на любимеца си това, от което има нужда, и ще ограничите до миминум съскането на котката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest