Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Най-популярните породи котки

Най-популярните породи котки

Най-популярните породи котки

Сигурно и вие сте се питали, колко и какви породи котки съществуват и могат ли да се отглеждат всички те в домашни условия. Дойде време да разбулим част от тази мистерия и да ви запознаем с едни от най-интереснит космати пухкави създания, до които се докопахме в социалните мрежи. Вижте най-популярните породи котки.

Персийска котка

Тази порода не ни изненадва, но е добре да отбележим, че персийките са тихи и кротки котки. Техните стопани ги оценяват като дружелюбни и гальовни. Приспособяват се лесно към нови условия на живот, например смяна на жилище. Тази порода обикновено е бяла на цвят, въпреки че има няколко подвида с различно оцветяване. Котка от този вид средно живее по 12-13 години. Но има и изключения, като един от най-възрастните екземпляри е починал около 20-та си година.

Мейн Куун

Това са едни от най-големите по размер опитомени котки. Те са сред най-популярните породи котки. Мъжките на тегло достигат до 9-15 кг. Тези котки са със северноамерикански произход и са кръстени на щата Мейн. Според легенда Мария-Антоанета се опитва да избяга към Новия свят и това всичко свое на кораб, включително и котките си. Но за нейно нещастие, само котките достигат до Северна Америка и в Мейн се чифтосват с местни видове късокосмести породи котки. Тези животинки са много активни и затова им трябва къща с двор. Не са подходящи за апартамент.

Регдол

Регдол

Това е порода, която лесно се разпознава, заради сините очи и специфичната си окраска. Името им в превод от английски означава Парцалена кукла и е дадено на тези пухкави домашни любимци, заради начина, по който те напълно се отпускат когато бъдат взети на ръце. Американската специалистка по котки Ан Бейкър създава тази порода. Интересно е, че Регдол имат голяма продължителност на живота, живеят между 15 и 25 години.

Сиамска котка

Това е една от най-разпознаваемите породи котки, заради сините си очи и златистата козина. Те са екстровертни, общителни и мяукат оглушително, когато решат, че нещо не им е по вкуса. Сиамските котки достигат до завидното котешко тегло 7 кг., но женските са по-леки от мъжките. Тази порода е една от първите азиатски, популяризирани на Запад.

Британска късокосместа котка

Британска котка

Сладурчетата от тази порода, са кротки и послушни котки и това ги прави предпочитани малки актьори в телевизионните програми. За тях са характерни сивата козина и жълтите очи. Средната продължителност на живот при котките е 14-20 години. Те изискват качествена храна за котки и добри грижи. Слаба зона са им бъбреците. За първи път тази порода е представена на изложение в Лондон през 1871 г. А днес нейните представители са сред най-популярните породи котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest