Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Любопитни факти за Пустинната лисица

Любопитни факти за Пустинната лисица

Пустинна лисица

Животинските видове на планетата са най-причудливи и разнообразни. Пустинната лисица е известна със своята ловкост в придвижването, способността да се справя със скорпиони, както и големите си уши. Ето още любопитни факти за Пустинната лисица.

Пустинната лисица и Малкият принц

Книгата на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Малкият принц, представя живота на самотно място, на което в началото има само едно момче, една пустинна роза и Пустинна лисица. Пустинната лисица е именно Фенек и е описана като много мъдра и добра, каквито всъщност са представителите на този животински вид. Лисицата дарява на Малкия принц мъдрост, а в замяна иска приятелство. Книгата на летеца Екзюпери ни учи, че трябва да сме човечни с животните, растенията и другите хора.

А Фенекът в реалния живот е кротък и с добър нрав. Не пакости на хората.

Разпространение на Фенека

Пустинна лисица

Фенекът се среща от Мароко до Арабския полуостров. От векове Пустинната лисица обитава централна Сахара и големи части от Северна Африка. Според някои информации Фенекът е прародител на кучетата Чихуахуа. За него са характерни големите уши и малкото тяло. Фенекът живее в дупки, в които спокойно могат да се съберат до 10 представители на неговия вид. Леговищата му има по няколко входа и изхода за по-голяма безопасност.

Външният вид на Пустинната лисица

Пустинната лисица има малко тяло, с височина до 22 см. и дължина до 40 см. Опашката ѝ е с дължина 30 см., но ушите ѝ са с размери до 15 см. Именно ушите са много важни за пустинната лисица, тъй като чрез тях тя се охлажда. Стъпалото на това симпатично животинче е покрито с козина, за да стъпва по горещия пясък, без да се опари. Зъбите на тази роднина на европейските лисици, са малки и остри.

Хранителни навици на Пустинната лисица

Пустинна лисица

Фенекът се храни с яйца на птици, плодове, малки гущери, малки змии, жаби, насекоми (скакалци) и мишки. Ако се отглежда в домашни условия, се препоръчва да му се дава сурово месо, нарязано на кубчета. Също така малки мишлета и скакалци, с които Пустинната лисица си играе, преди да ги изяде. Точно както правят котките. Не се препоръчва да храните вашия домашен Фенек с гранулирана храна за домашни любимци. Няма да му понесе.

Съвети за отглеждане на Фенек

Ако си гледате Фенек, осигурете му пясък, в който да прави дупки и да се крие. Имайте предвид, че това животинче си почива през деня и е активно през нощта, затова ще трябва да го приучвате да спи, подобно на котките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest