Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Колко често да къпем кучето

Колко често да къпем кучето

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
171
къпане на куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Кучето съпътства човека от над 10 хилядолетия, но в последните стотина години отношенията между човек и куче са издигнати на качествено ново ниво - и процесът продължава! Кучето вече не просто е символичен член на семейството - то е реален обитател на жилището. И дворните колиби, и клетките, и луксозните волиери все така са факт тук и там, но над 95% от домашните кучета, отглеждани в градска среда, живеят под един покрив със стопаните си, без никакво разделение.

Съвременното градско куче лежи по същите мебели, по които лежим и ние - и най-обича да го прави именно когато ние вече сме там. Това неминуемо повдига въпроса "Колко често да къпя кучето си? "

Предвид традиционната, общонационална нагласа към къпането в България, предполагаме, че още десетилетия наред ще битува легендарното "Добре е кучето да се къпе минимум през няколко месеца! ", или поне "Прекалено честото къпане е вредно за кучето! ".

Всъщност второто е донякъде вярно - всичко прекалено е вредно. Уловката тук е дефинирането на "прекалено" - и за щастие фактите са съвсем различни от градските легенди и народните предания. Истината е, че можете да къпете кучето дори всеки ден без това по никакъв начин да му навреди.

Разбира се, има условия - ако наистина искате толкова интензивен график на къпанията, то задължително трябва да превърнете това в желан, или минимум неутрален за кучето процес. В противен случай животното ще развие сериозен стрес. Изнервящо преживяване отвреме на време е едно, но изнервящо преживяване всеки ден е съвсем различно нещо! Специализираната козметика за баня също е задължителна, а освен това ще трябва и да подсушавате кучето - особено в студените месеци. Но до тоя извод ще стигнете и сами - максимум след втория път, в който се просне мокро в леглото или на дивана Ви.

"Може" не означава "трябва"

Тук е моментът да бъде заявено! Кучето наистина може да понася ежедневни бани, без оглед на породата, но - освен ако кучето не се покрива с "ароматни находки" от глава до пети всеки ден, ежедневното къпане не е нито необходимо, нито препоръчително. Като алтернатива на къпането при видимо чисто куче можете просто да го избърсвате с навлажнена кърпа с малко шампоан - специализиран, разбира се. Споменаваме ежедневната бяня само като контрапункт на легендите!

"Не е добре кучето да се къпе често! " всъщност при определени обстоятелства е истина - просто вече не е ултимативна истина. Не може да се отрече обаче, че твърдението е базирано на факти:

измиване на кучето с вода

Факт 1 - мазнината по кучешката козина има защитни функции срещу студ, влага и алергени и прекалено честото и́ отмиване не би довело до нищо добро.

Факт 2 - съставките на измиващите препарати могат да раздразнят кожата на кучето.

Факт 3 - куче, което живее на открито, би било изложено на значителен риск за здравето, ако се къпе често - особено в студените месеци.

Тоест - ако кучето не живее на открито и се къпе със специалните кучешки измивни средства, които съвсем не липсват на пазара, честотата на баните е въпрос на предпочитания и необходимост - рискове няма.

Каква е препоръчителната честота на къпанията?

Като изключим "аварийните" вкарвания в банята - когато питомецът се е "украсил" порядъчно на разходката, то графикът се съобразява с космената покривка. При късокосместите може и веднъж седмично, докато при дългокосместите веднъж месечно е по-добър вариант. Междинните почиствания с влажна кърпа могат да се прилагат неограничено.

Има ли значение възрастта на кучето?

Разбира се! Малките кученца са далеч по-неустойчиви, затова и графикът, и условията на къпане трябва да са по-щадящи. Същото важи и за кучета на преклонна възраст, както и за възстановяващи се след заболяване кучета. Общо взето обаче, за едно здраво, отглеждано в човешки дом куче в наши дни банята не би трябвало да е нищо различно от рутина и забавление.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest