miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Колко често да къпем кучето

Колко често да къпем кучето

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
1711
къпане на куче
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Кучето съпътства човека от над 10 хилядолетия, но в последните стотина години отношенията между човек и куче са издигнати на качествено ново ниво - и процесът продължава! Кучето вече не просто е символичен член на семейството - то е реален обитател на жилището. И дворните колиби, и клетките, и луксозните волиери все така са факт тук и там, но над 95% от домашните кучета, отглеждани в градска среда, живеят под един покрив със стопаните си, без никакво разделение.

Съвременното градско куче лежи по същите мебели, по които лежим и ние - и най-обича да го прави именно когато ние вече сме там. Това неминуемо повдига въпроса "Колко често да къпя кучето си? "

Предвид традиционната, общонационална нагласа към къпането в България, предполагаме, че още десетилетия наред ще битува легендарното "Добре е кучето да се къпе минимум през няколко месеца! ", или поне "Прекалено честото къпане е вредно за кучето! ".

Всъщност второто е донякъде вярно - всичко прекалено е вредно. Уловката тук е дефинирането на "прекалено" - и за щастие фактите са съвсем различни от градските легенди и народните предания. Истината е, че можете да къпете кучето дори всеки ден без това по никакъв начин да му навреди.

Разбира се, има условия - ако наистина искате толкова интензивен график на къпанията, то задължително трябва да превърнете това в желан, или минимум неутрален за кучето процес. В противен случай животното ще развие сериозен стрес. Изнервящо преживяване отвреме на време е едно, но изнервящо преживяване всеки ден е съвсем различно нещо! Специализираната козметика за баня също е задължителна, а освен това ще трябва и да подсушавате кучето - особено в студените месеци. Но до тоя извод ще стигнете и сами - максимум след втория път, в който се просне мокро в леглото или на дивана Ви.

"Може" не означава "трябва"

Тук е моментът да бъде заявено! Кучето наистина може да понася ежедневни бани, без оглед на породата, но - освен ако кучето не се покрива с "ароматни находки" от глава до пети всеки ден, ежедневното къпане не е нито необходимо, нито препоръчително. Като алтернатива на къпането при видимо чисто куче можете просто да го избърсвате с навлажнена кърпа с малко шампоан - специализиран, разбира се. Споменаваме ежедневната бяня само като контрапункт на легендите!

"Не е добре кучето да се къпе често! " всъщност при определени обстоятелства е истина - просто вече не е ултимативна истина. Не може да се отрече обаче, че твърдението е базирано на факти:

измиване на кучето с вода

Факт 1 - мазнината по кучешката козина има защитни функции срещу студ, влага и алергени и прекалено честото и́ отмиване не би довело до нищо добро.

Факт 2 - съставките на измиващите препарати могат да раздразнят кожата на кучето.

Факт 3 - куче, което живее на открито, би било изложено на значителен риск за здравето, ако се къпе често - особено в студените месеци.

Тоест - ако кучето не живее на открито и се къпе със специалните кучешки измивни средства, които съвсем не липсват на пазара, честотата на баните е въпрос на предпочитания и необходимост - рискове няма.

Каква е препоръчителната честота на къпанията?

Като изключим "аварийните" вкарвания в банята - когато питомецът се е "украсил" порядъчно на разходката, то графикът се съобразява с космената покривка. При късокосместите може и веднъж седмично, докато при дългокосместите веднъж месечно е по-добър вариант. Междинните почиствания с влажна кърпа могат да се прилагат неограничено.

Има ли значение възрастта на кучето?

Разбира се! Малките кученца са далеч по-неустойчиви, затова и графикът, и условията на къпане трябва да са по-щадящи. Същото важи и за кучета на преклонна възраст, както и за възстановяващи се след заболяване кучета. Общо взето обаче, за едно здраво, отглеждано в човешки дом куче в наши дни банята не би трябвало да е нищо различно от рутина и забавление.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest