Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Колко често се храни котка?

Колко често се храни котка?

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
171
Колко често се храни котка?

Колкото е нужно? е класическият 100-процентово гарантиран срещу грешка отговор на въпроса Колко често се храни котка? . А колко е нужно - това вече зависи от множество отделни фактори и произволни комбинации от тях. Ето и основните положения:

Здрава, зряла котка

Tрябва да бъде хранена два пъти на ден. Добре, "трябва" е силна дума, но нека го кажем така: за да си остане здрава и във форма, най-добре е навлязлата в зряла възраст котка да получава храна два пъти дневно. За праг на зрялата възраст във физиологично отношение при котките може да се приеме ориентировъчно навършването на 12 месеца. Без оглед на пола, навършилото една година коте трябва да премине на храна за възрастни и на двуразов режим на хранене. Не хранете котката допълнително, когато тя поиска - тя ще иска непрекъснато, а котките лесно трупат тегло, особено ако двигателната им активност се изчерпва в тържествени паради между кухнята и дивана.

Здрава, зряла, бременна котка

Да, "зряла и бременна" - не се подразбира автоматично. При определени условя бременност е възможна дори при 5-месечно коте. Да се върнем на храненето обаче!

Колко често се храни котка?

При напреднала бременност на котката обичайните две хранения дневно не са подходящ режим. Това се дължи, от една страна, на факта, че при бременност организмът изразходва завишени количества материален и енергиен ресурс, за да осигури нормалното развитие на плода, и от друга страна - на факта, че вече наедрелите фетуси физически притискат стомаха и котката не може да поеме нужното и́ количество храна на един прием. И докато през първия месец на бременността е достатъчно просто да обогатите менюто на котката откъм съдържание на витамини, минерали и хранителна стойност, то през оставащия период от бременността трябва да храните котето примерно три или четири пъти дневно, без да увеличавате съществено общото количество храна. Друг вариант е просто да осигурите на котката постоянен достъп до храната - оставете купичката и́, заредена със съответното количество, и тя ще го изяде на удобни за нея порции. Препоръчително е този достъп да е гарантиран през цялото денонощие - котките са нощни животни, пък и знаем как са бременните с нощното хранене!

Кърмеща котка

ОК, разбрахме се - здрава и зряла е! Да спрем да го повтаряме и да се фокусираме върху храненето... и все пак имайте предвид, че да оставите непорасналата си и имаща здравословни проблеми котка да забременее и да роди, е безотговорно! Добре, добре - край! Обратно на храненето... и всъщност тук практически важното се дублира с точка "Бременна котка".

Котка със здравословни проблеми

Колко често се храни котка?

При такава ситуация спецификите на режима зависят от диагнозата и индивидуалното състояние на животното. При някои заболявания трябва да се коригира не толкова количеството храна и честотата на приемите, колкото състава на храната. При други трябва да се внесат корекции по всички показатели, но при всички случаи коте със здравословен проблем има нужда от съответстващ режим на хранене. И при всички случаи изготвянето на тоя режим е работа на експерт - останалото са празни приказки.

Накрая, но не по важност:

Малко коте

Храна има ли? Знаем, знаем - шегичките само ние си ги разбираме! Не е шега обаче, че малкото коте трябва да бъде хранено различно от порасналото. От една страна, малките котенца имат забележително бърз метаболизъм, което означава, че ще имат реална нужда от прием на храна през доста кратки интервали. От друга страна - лакомията им значително превъзхожда и реалната нужда и размера на стомахчето им, така че колко и кога да ядат, трябва да бъде контролирано от обслужващия персонал, за благозвучие титулуван "собственик". Общото количество храна за малко коте се доближава до количеството, нужно на голяма котка - малките имат много по-висок енергиен разход и най-вече огромна нужда от материя - те растат, а това изисква материал. Тук е мястото да се спомене, че поне 30% от дневната дажба храна трябва да е в протеини. Достатъчното минерали и витамини също са задължителни, но ако ползвате котешка храна от лицензирани производители, няма нужда да се главоболите - те са се погрижили.

Добре е да приучите котето да получава храната си в едни и същи часове всеки ден - това внася ритъм и във физиологията, и в психиката на животното. С напредване на възрастта му намалявате броя хранения, като съответно увеличавате дозата в един рием, и така - до пълнолетието, когато вече трябва да е на двуразово хранене. Има, разбира се, и алтернативи - например перманентен открит достъп до храна или пък сервиране на цялата дневна дажба наведнъж, а котката да преценява кога и на какви порции да я изяжда. Това обаче не би се отразило благотворно нито на хигиената в жилището, нито на физическата форма на котката, а още по-малко на дисциплината и чувството за ред - които така или иначе не са всеизвестни котешки добродетели!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest