miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Колко често се обезпаразитява кучето?

Колко често се обезпаразитява кучето?

Обезпаразитяване на куче

Много от привържениците на домашни любимци са на мнението, че котката се отглежда доста по-лесно от кучето, но пък кучето си остава най-верният приятел на човека. Няма да заставаме зад нито едно мнение, защото всеки има право на свое собствено, но ще разгледаме защо кучетата са по-трудни за отглеждане.

За разлика от котките, които се чувстват господар на дома и нямат кой знае какво желание да напускат територията си, почти всички кучета биват извеждани на разходка. Много породи кучета изискват кратки разходки сутрин и вечер, но има и такива, които трябва да бъдат пускани да тичат на воля по часове.

Логично е, че разходката с кучето на чист въздух е полезна за всеки стопанин на куче, но е също така толкова логично и че това отнема време, което не всеки може да си позволи. Освен това всяко куче, което е извеждано, има много по-голяма вероятност да се зарази с болест от друго неваксинирано куче, както и да хване бълхи или кърлежи.

Колко често трябва да обезпаразитявате кучето си, за да може то да се радва дълго време на добро здраве?

Някои ветеринари препоръчват вътрешното обезпаразитяване на куче (против глисти и тении) да се извършва веднъж на 3 месеца, но има и други, твърдящи, че това не трябва да става на по-малко от 1 месец. Най-добре е в случая да четете внимателно упътването на препаратите, които ще използвате, както и да изслушате препоръките на личния ви ветеринар. Стига да му имате достатъчно доверие.

Кучета

Външното обезпаразитяване на кучето често се извършва чрез използването на специална каишка за тази цел, но има и всякакви прахове, пудри, пипети и спрейове, които действат ефективно против бълхи и кърлежи. Ако изберете вторият вариант на действие, трябва да имате предвид, че препаратите се отмиват с всяко изкъпване на кучето.

За съжаление има и други паразити, с които малко стопани на кучета са запознати. Това са сърдечните паразитите, предизвикващи сериозни сърдечни проблеми или казано на по-научен език- заболяването дирофилария. То може да бъде установено след преглед с ехограф, за да могат да бъдат взети навременни мерки. Така че е много важно наистина да имате пълно доверие в способностите на ветеринаря, към когото сте се насочили.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest