Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Защо хамстерите си изяждат малките?

Защо хамстерите си изяждат малките?

Пинякога хамстерите изяждат малките си
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

В случай че сте решили да започнете да отглеждате хамстер, е добре да знаете, че често майките хамстери изяждат своите малки. Това е изключително драматичен момент за стопаните, особено ако те са неопитни в отглеждането на такива гризачи.

Каква е причината за този канибализъм при хамстерите? Важно е да сте запознати с тази особеност в поведението на пухкавите си любимци и да знаете какво да предприемете при подобен проблем.

Защо хамстерите си изяждат малките?

Може и да попаднете на някой зоолог, който уверено се бие по гърдите и твърди, че знае всичко за хамстерите, както и за това защо изяждат малките си.

Но няма как да има еднозначен отговор по втория въпрос от който и да е специалист. Според някои това може да се дължи на генетична мутация, а според други по-скоро на външни фактори или на неопитност на майката-хамстер, ако това ѝ е първото поколение.

Така или иначе, ако искате да направите всичко възможно, за да не ставате свидетел на подобен канибализъм при животните, а и да можете да се порадвате на своите малки хамстерчета, е желателно да се придържате към някои правила.

Не безпокойте майката

Така например е добре да не почиствате талашита (подложката), в която майката отглежда малките си. Не е особено хигиенично, но е възможно тя да усеща чужда миризма и след това да не може да възприема своите собствени деца за нейни отрочета. С което е логично и че не трябва в никакъв случай да ги докосвате с ръка, пак поради същите причини. Както и да не ги притеснявате с излишен шум, движение и т.н.

Недостатъчно храна

Друг вариант майката-хамстер да изяжда своите малки е, ако не разполага с достатъчно храна за хамстери или пък вода. В мига, в който забележите появата на малките, започнете да давате на майката богата на протеини храна и повече вода, за да ѝ осигурите максимален комфорт по време на кърменето на малките.

Болни малки

И не на последно място се счита, че майките хамстери могат да изяждат малките си, ако усетят, че те имат някакъв недъг или пък са болни. Също съвсем логично - все пак животинският свят действа на базата на подбора.

Каквато и да е причината хамстерите (понякога не само женските, но и мъжките) да изяждат малките си, те го правят по инстинкт и няма абсолютно никакъв смисъл да ги наказвате. Щом така е отсъдила Майката природа, то значи има някаква причина за подобно поведение при тези гризачи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest