Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Колко често се къпе кучето?

Колко често се къпе кучето?

Къпане на куче

Със сигурност всеки стопанин си е задавал въпроса Колко често да къпя кучето си? И ако доскоро се твърдеше, че е добре това да се случва възможно най-рядко, сега ще ви покажем, че не е така.

Кучетата са активни животни и знаем, че не е много трудно да се изцапат, а едва ли някой иска косматият му приятел да си легне кален в леглото. Затова и вече на пазара се предлагат огромен набор от продукти за кучешка хигиена. Има дори такива, които са от 100% натурални продукти, намаляващи падането на козината и без добавени аромати.

За да определите колко често да къпете вашия домашен любимец, има няколко основни фактора:

1. Породата

Колко често се къпе кучето?

Някои породи със суха кожа е добре да не се къпят толкова често, за разлика от тези с по-мазна. Йоркширските териери, които са така популярни в наши дни е препоръчително да бъдат къпани веднъж седмично, защото тяхната по-мазна кожа и козина позволяват това. За разлика от тях колитата нямат нужда от баня повече от веднъж в месеца.

2. Мястото, което обитава

Колко често се къпе кучето?

Ако кучето живее вкъщи и спи в леглото Ви, ще трябва да го къпете по-редовно, като е препоръчително това да става веднъж в седмицата с шампоан, предвиден за честа употреба. Така предотвратявате и развитието на микроби, които живеят върху кожата, козината и лапите на кучето. А ако кученцето свободно живее на двора, къпането веднъж би било достатъчно.

3. Поносимост към водата

Колко често се къпе кучето?

Всеки, който се е опитал да изкъпе домашния си любимец, знае, че това е лесна задача само на теория. Банята определено не е тяхно любимо място или поне в по-голямата час от случаите. Затова е много важно кучето да не се страхува от водата, като един малък трик, с който да постигнете тази нелека задача е да го оставите във ваната, без да пускате вода, и след това го извадете. Повторението на това действие ще го успокои и ще направи вашата задача доста по-лека.

И тъй като индивидуалния подход към всяко кученце е най-подходящ, винаги е добре да се консултираме и със специалист. Той може да ни даде ценни съвети за различните продукти и техники, които да използваме, за да осигурим на четириногия си приятел най-доброто ниво на хигиена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest