miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Какво трябва да знаем за кучешката тения?

Какво трябва да знаем за кучешката тения?

Кучешка тения
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

България се нарежда на първо място по случаи на хора, заболели от кучешка тения. Както знаем, основен източник на заразата са кучетата, които чрез изпражненията си отделят яйцата на тенията. Най-често заразяването става чрез пряк контакт със заразено животно, но това може да се случи и при консумиране на замърсени храни. Оттам ехинококовите тении се развиват в тънкото черво, а след това преминават в кръвта, като по този начин увреждат органите. Най-опасни са за черния дроб.

Развитието на кучешката тения е бавно - може да продължи с години. Често заразеният няма никакви оплаквания, а самото заболяване се открива при изследване по друг повод. Някои от симптомите, които могат да ни подскажат за тенията, са обриви по кожата, лека болка в засегнатия орган и отпадналост. Тенията обаче често се проявява директно с развитието на усложнения в черния или белите дробове, корема и други органи, а симптомите са липса на тонус, треска и висока температура.

Това налага и лечението да е предимно хирургично. При наличието на рацидиви неколкократно се извършват операции. За за да бъде предотвратена повторна поява на заразата, препоръчително да се направи и гимиотерапия. В някои от по-тежките случаи се стига до инвалидизиране на заболелия.

Ето и няколко съвета за това как да се предпазим от заразяване с кучешка тения и да избегнем здравословните проблеми, които тя поражда.

1. На първо място е добрата хигиена. Мийте ръцете си обилно с топла вода и сапун. Редовно почиствайте и обувките си, когато се приберете, защото често така болестта се пренася в дома ни;

Бездомни кучета

2. Избягвайте контакт с бездомни или болни животни и не оставяйте децата си да играят на места, където имат достъп безстопанствени кучета;

3. Не яжте плодове или зеленчуци, които растат близо до земята, без преди това да ги измиете много добре. Това ще ви предпази и от вредните пестициди;

4. Не давайте на своите домашните любимци сурова храна, която може да бъде преносител на заразата. А след разходка - измивайте добре лапите на кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest