Miau.bg»Статии»Котки»Как да разберем дали котката е бременна?

Как да разберем дали котката е бременна?

Бременна котка

Сдобиването с малки котенца е вълнуващ момент както за котката ви, така и за вас. За да осигурите безпроблемна бременност и спокойно раждане на котката си, трябва да успеете да разпознаете появата на бременност. Как да разберем дали котката е бременна? Има редица признаци, които ще ви помогнат в това начинание.

Бременността при котките продължава между 58 и 66 дни, в зависимост от различните породи котки. В първата ѝ половина почти не се наблюдават външни белези за това. Едва в края на бременността котката ви ще промени значително поведението си.

Първият признак, който може да ви подскаже, че имате бременна котка, е увеличаването и зачервяването на зърната ѝ. Той се появява след като са изминали около 15-18 дни от оплождането.

Постепенно бременната котка ви ще увеличи теглото си с един или два килограма, в зависимост от броя на малките. Коремът ѝ ще започне да се подува и тя няма да ви позволява да го пипате. По този начин инстинктивно се опитва да предпази дечицата си от нараняване.

По време на бременността котката ви ще е с повишен апетит. Най-добре е да се консултирате с ветеринар или поне да смените храната за котки, която ѝ давате, със специално пригодена за бременни.

В първите седмици на бременността активността на котката ви ще е нормална. Но в последните няколко седмици тя ще се залежава все повече и повече, ставането ще ѝ бъде трудно. Желателно е в последните 10 дни от бременността да не я пускате да се разхожда навън, защото може да роди малките си далеч от дома.

В последните седмици ще настъпят промени и в поведението на котката ви. Тя ще започне да търси уединение, ще бъде по-неспокойна. Най-вероятно ще търси спокойно място, където да роди, някъде из къщата, така че не се учудвайте, ако я заварите в някой ъгъл или в гардероба. Това е съвсем нормален процес от бременността при котките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest