miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Опасни храни за кучетата

Опасни храни за кучетата

Кученца
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Позната ли ви е ситуацията – сядате на масата да вечерятe, а вашето любимо куче застава до вас, стараейки се да отвори най-широко очи, да ви гледа жално и да се облизва тъжно? Няма как да му откажете. Дали това е в интерес на любимеца ви обаче?

Някои храни, макар и безопасни за вас, са изключително опасни за кучетата. Тъй като домашните любимци имат различен метаболизъм от хората, те могат да бъдат много опасни за тяхното здраве и в някои случаи могат да бъдат фатални. Вижте кои са опасните храни за кучетата!

Такъв продукт е авокадото. То съдържа токсин, наречен персин. Той е безопасен за човека, но може да бъде отровен за кучетата. Съдържа се в месото на плода, в кората и листата му. Затова ги дръжте далеч от любимеца си. Персинът предизвиква натрупване на течност в белите дробове на кучетата. Това води до затруднено дишане и дори смърт.

Дръжте настрана от кучето и бонбони, дъвки и паста за зъби, които са опасни храни за кучетата. Те съдържат ксилитол, който е вид захарен сироп. Подсладителят може да доведе до внезапно и значително понижаване на кръвната захар на кучето. Първоначалните симптоми често се проявяват в рамките на 30 минути от консумацията и включват повръщане, слабост, затруднено придвижване, кома и гърчове. Ксилитолът може да доведе до увреждане на черния дроб и смърт.

Колкото и забавна да ви се стори идеята да пиете кафе с вашето куче, това не се препоръчва. Кофеинът, който можем да открием в кафето, чая и подобни продукти може да ускори сърдечната честота и да навреди на здравето на кучето. В рамките на два до четири часа след консумирането на кофеин кучетата могат да изпитват неспокойствие, прекомерна жажда, липса на контрол на пикочния мехур, повръщане при кучетата. Разстройството при кучето също може да е породено от хранително отравяне. Ако са приели прекалено много кофеин, те могат да получат анормален сърдечен ритъм или белодробна недостатъчност, което може да доведе до смърт.

Опасни храни за кучетата

Колкото и безвредно вкусни да изглеждат, гроздето и стафидите могат да бъдат изключително опасни храни за кучетата. Те могат да причинят бърза бъбречна недостатъчност, която може да бъде фатална. Дори и от съвсем малки количества, кучето ви може да се разболее.

Друг ежедневен и на пръв безопасен продукт (стига да не говорим за талията) за човека, но изключително опасен за кучето ви е шоколадът. Кафявите блокчета съдържат стимулиращите химикали теобромин и кофеин. И двата са много трудни за метаболизиране. Ако кучето ви яде шоколад, ще получи болки в стомаха, повръщане, диария и дехидратация. Тези симптоми могат да преминат към по-сериозни проблеми като инфаркти, вътрешно кървене, мускулни тремори, гърчове и смърт. Така че шоколадът е сред опасните храни за кучетата.

Лукът и чесънът могат да повредят червените кръвни клетки на кучето и да причинят анемия. В тежки случаи кучето може да се нуждае от кръвопреливане, ако е прекалило с пикантните храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest