Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Кои породи кучета се обучават най-лесно

Кои породи кучета се обучават най-лесно

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
171
Австралийската овчарка е лесно за обучение куче

Кучето съпътства човека от незапомнени времена - и в началото със сигурност са се разбирали неофициално, според взаимната изгода. С цивилизоването на човешкото общество обаче задачите на кучето са ставали все по-специфични, а правилата, с които трябва да се съобразява - все по-сложни и многобройни.

Процес, който всъщност продължава и в наши дни - и макар и не на всяко куче да му се налага да знае как да открие експлозиви в нечий багаж на летището, например, то дори най-дребният и свободен откъм задачи домашен любимец трябва да има поне базово възпитание, за да не се превърне в проблем за стопаните си. Замисляли ли сте се кои породи кучета се обучават най-лесно?

Бордър коли

Бордър коли

Това доста обикновено на вид четириного всъщност официално се кипри с титлата Най-интелигентно куче в света. Доколко оценката е обективна и изчерпателна - не се знае, но така твърдят изследователите от Университета на Британска Колумбия - и кои сме ние, че да спорим с тях? С титла или без, бордър коли е наистина невероятно умно куче, което живее, за да угажда на стопанина си - а именно това обуславя доколко едно куче е податливо на обучение. Когато кучето е своенравно, фактът, че е интелигентно животно, носи полза само за него - и вгорчава допълнително живота на смелчагата, заел се да го дресира. Макар и принципно да е създадено като овчарско куче /през 1881 г., във Великобритания/, бордър коли може да бъде отглеждано и като домашен любимец в градска среда. Но задължително се пригответе за поне 3 часа енергична, изпълнена със занимания разходка!

Австралийска овчарка

Австралийска овчарка

Австралийското в името е само за цвят - породата всъщност е селектирана в САЩ. Има, разбира се, австралийски корен - не са си го измислили произволно. Всъщност австралийската овчарка е донякъде роднина с бордър коли и, за късмет, споделят традиционните семейни ценности - астралийската овчарка също живее, за да служи. Не отстъпва на титулувания си сродник и по интелект, така че предлага благодатна комбинация - ум и желание за учене. Оттам нататък всичко е в ръцете на човека.

Белгийска овчарка

Белгийска овчарка

За да се измъкнем вече от овчата тематика, нека наричаме това прекрасно служебно куче с другото му име - Малиноа. А етикетът служебно си е съвсем заслужен - произхождащото от белгийския град Малин леко, пъргаво куче от десетилетия се подвизава успешно по летища, специални полицейски части и къде ли не още. При подходящо обучение малиноа може да се превърне буквално в сянка на човека, с когото си партнира - което е особено важно в полицейската и антитерористична работа. Също така е идеален личен телохранител и дори не му трябва особено учене за това - в кръвта му си е! Би се чувствало добре и в градско жилище, стига да му осигурите дълги, занимателни разходки.

Немска овчарка

Немска овчарка

Всъщност немското овчарско куче не отстъпва по нищо на колегите си, класирани на първите три места по-горе - но нали все пак трябва да ги подредим някак! И всъщност със сигурност е най-популярно от всички споменати до тук породи кучета. Служебно куче, откриващо забранени субстанции, професионален пазач на обекти, куче, използвано за преследване и задържане на нарушители, личен телохранител, водач на хора с нарушено или липсващо зрение, компаньон и пазач на децата в семейството - можете да обучите немското овчарско куче за всяка една от тия дейности, без да се изпотите много. Това куче просто обича да усвоява нови умения. Разбира се, като казваме можете, не казваме, че това е елементарна работа и се предполага да я свършите лично. Всеки собственик може да научи кучето си да сяда и да дава лапа по команда, но сериозното обучение си иска експерт. Независимо кой ще го обучава обаче, немското овчарско куче усвоява преподаденото с лекота.

Лабрадор

Лабрадор

Още едно куче, за което обучението е удоволствие - стига да не го стресирате, разбира се! Това всъщност важи за абсолютно всяка порода - дори у най-възприемчивото животно може да бъде формирано негативно отношение към обучението, ако процесът е натоварващ и стресиращ. А всяко обучение на кучето ще бъде натоварващо и стресиращо, ако обучаващият си изпуска нервите и е агресивен към животното. Да всяваш респект е едно, да предизвикваш страх - съвсем друго! Сега обратно към лабрадора!

Най-добър атестат за способността на лабрадора да учи е фактът, че - наред с немската овчарка - той е най-разпространеният водач на хора с липсващо или нарушено зрение. Изявява се добре и като куче-спасител в акции при бедствия и аварии. С лекота може да научи и изпълнява и всякакви трикове и команди в качеството си на домашен любимец.

Добре е обучението на кучето да започне в ранна възраст, например 5 месеца - и това важи за всички породи! До петия си месец кучето е съвсем незряло - да научи какво може и какво не може да гризе и къде и кога може да ходи до тоалетна е достатъчно.

С навършване на втората година пък характерът на животното е вече изцяло изграден и е вероятно кучето да си е създало навици и разбирания, затрудняващи обучението на кучето - затова е най-добре да използвате периода между 5 и 18 месеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest