Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Кои са най-популярните породи кучета

Кои са най-популярните породи кучета

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
171
Лабрадор
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Бирата, а не кучето, е най-добрият приятел на човека и това е ясно на всеки! Кучетата обаче също са изминали дълъг път с човешкия род и са си заслужили искрените ни симпатии и благодарност. Всъщност кучето вероятно е животното, с чиято генетика човекът се занимава най-методично и най-отдавна.

Въпреки че хората са променили на практика всеки животински вид, станал част от живота им, при нито едно друго животно не са създадени толкова много нови породи кучета, колкото при палетата. Замисляли ли сте се кои са най-популярните кучета?

Лабрадор

Лабрадор ретривърът има зад гърба си солидна история - смята се, че породата е създадена около 1800 година и няма основания да се съмняваме в това. Макар и невинаги да е било толкова популярно, в последните 20 години това жизнерадостно, здраво и социално куче се появява практически във всяка картинка, която трябва да създаде усещане за семейно щастие - от рекламите за маргарин, през тия за ипотечни кредити, до - логично - онези за кучешка храна.

Джак Ръсел Териер

И... правим кратка пауза за едно уточнение! Най-популярни кучета в световен мащаб не е точно същото като най-популярни в България. Както и най-популярни в София не е като най-популярни в Кочериново. Периодите също имат значение - което е било тренди през 2012-а, примерно, е безнадеждно остаряло днес. Класацията ни е фокусирана върху настоящето и предимно градската част на България. Ако в гърлото Ви напира възмутено Кучетата не са мода! , просто помислете втори път - и се опитайте да си спомните кога за последен път видяхте живо коли. А ние се връщаме към Джак Ръсел-а.

Енергичният дребосък, който в не толкова далечното минало беше познат само като Кучето от Маската, вече присъства стабилно във всеки кучешки парк, особено в по-големите градове. Каквито и симпатии да е спечелил сред нас обаче, в Международната федерация по кинология (FCI) дребният, кафяво-бял и леко неугледен териер не е направил чак толкова добро впечатление - там фигурира със статут Временно признати породи, под името Парсън-Джак-Ръсел-Териер. Последният да затвори вратата, моля!

Питбул

Питбулите са много популярни кучета в България

Или, ако трябва да сме изчерпателни - американски питбул териер. Питбулът беше една от първите популярни породи кучета, които навлязоха в България с първото отваряне на границите в зората на демокрацията. За съжаление, точно в онзи период това жизнерадостно, енергично и интелигентно куче светкавично натрупа лоша слава - която знайни и незнайни люлински герои поддържат и до днес.

За капак - не стига, че притежателите на такива кучета ги взимаха основно за да ги превръщат в кървави гладиатори, ами и развалихме породата - малко хора в България правят разлика между питбул и американски стафордширски териер, заради което ги чифтосват безогледно, създавайки хибрид. Има обаче и добри новини - макар и да не е масово като в средата на 90-те, това симпатично куче все още присъства стабилно сред нас. И повечето собственици вече са съвсем нормални, отговорни хора.

Йоркширски териер

Да - още един териер! Предвид визията на съществото обаче, названието йорки е доста по-уместно. Макар и да е създадена преди повече от 100 години, (в Англия, графство Йоркшир), породата е сравнително нова в България. Това куче-аксесоар се цени предимно от хора, желаещи да изтъкнат принадлежност към хай-лайфа - реална или измислена.

Немска овчарка

Немска овчарка

Добрата стара немска овчарка - или, като сме почнали с пълните и коректни названия, германско овчарско куче. Неслучайно поставяме породата в средата на класацията - това куче е един вид мост между епохите. Цезар от Неочаквана ваканция за навлизащите в средната възраст, Рин Тин Тин от сериала Катс и кучето за същото поколение и за малко по-младите, Джери Лий от филма К-9 за още по-младите, както и просто полицейскот куче и граничарското куче за всякакви хора и поколения - каквато и да е епохата, тази порода кучета винаги е била широко известна и високо ценена. Но - хей - това не се дължи само на презентация и мода! Това куче просто е златно!

Мопс

Пухтящият, вечно нацупен пъг е честа гледка в паркове и градини. Макар и да не блести нито с изящество, нито с интелект, четирикракият роднина на Йода си е извоювал мястото в съвременната фауна на домашните любимци. Как ли? Ами може би джедайските способности се предават генетично...

Френски Булдог

Френски булдог е много популярно кчуе

Просто прочетете още веднъж горния абзац! Основните разлики са в това, че френският булдог е познат в България дълго преди мопса. И ушите му не са клепнали, а прави. За разлика от краката му.

Левретка

Не сме сигурни дали това почти ефирно създание може да бъде определено точно като популярно куче. Но когато в рамките на 5 минути се сетиш за 10 човека, които имат такова, и то само в твоя кръг познати, то определено нещо се заражда с тая порода. Пък и вече сме към края на класацията - тук са по-малко популярните сред популярните. Апропо - другото название на левретката е италианска мини хрътка. Защото е от Италия, миниатюрна е и е хрътка.

Ваймаранер

Ваймаранер

Ако някога сте виждали високо, с клепнали уши, мускулесто куче с нереален лъскаво-сиво-лилаво-пепел от рози цвят и сте се чудели какво е - е, това е ваймаранер! По принцип е ловно куче - простолюдното му название е ваймарски птичар и може би е известен сред ловните дружинки на България дълго преди да плъзне по парковете в качеството си на изящен домашен любимец. Но определено масовото му разпространение е още в зората си. А иначе е забележително стара порода - среща се, макар и по описание, в документи от средата на 13 век.

Английски Булдог

Това куче е много повече емблематично, отколкото популярно! Въпреки, че съвсем официално се развъжда и в България, този солиден, набит молос не е от породите кучета, които ще видите на стада само с една разходка в кучешкия парк. Все пак присъства стабилно в асортимента, а и е идеален финал за тази блиц - класация.

Коли

Коли

Шотландска овчарка, за да сме коректни! Това иначе адски интелигентно куче е блестящо доказателство, че модата е сила! Изключенията са си изключения и вероятно и днес някъде някой купува малка шотландска овчарка просто защото това е едно прекрасно куче. Но имаше време, когато ласитата бяха нещо като Светия Граал на домашните кучета в България - просто заради един сериал.

Защо ласита ли? Ами така се наричаше шотландската овчарка - звезда в сериала. Както и самият сериал. Както и всяко второ коли в България след това - без значение женско или мъжко. Каква е ситуацията днес? Последните побелели внуци на първите ласита кротко довършват земния си път - за разлика от историята, която отбеляза един пълнометражен филм и един римейк на сериала само в последните 10 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest