miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Какво да направим, ако кучето ни кашля

Какво да направим, ако кучето ни кашля

ХрисиХриси
Новак
5625
Кашлица при кучето
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Освен че е нашият най-добър приятел, кучето се превръща и в пълноправен член на нашето семейство. Ето защо, когато не му е добре или има някакъв друг проблем, ни обземат сериозни притеснения.

Кучетата също боледуват, кихат и кашлят. Какво става, обаче, ако забележим, че нашият домашен любимец кашля непрекъснато. Дали това е повод за тревога? Какво да направим, ако кучето ни кашля?

Всички четириноги обичат да ближат и душат нещата, които ги заобикаля. Микробите и бактериите, обаче, дебнат отвсякъде, а кашлицата е начин, кучето да ги изхвърли, както при нас хората. Колкото и да почиствате, бактериите винаги ще се разхождат по мебелите, купичките му, дивана, пода и навсякъде другаде.

Кашлицата при кучетата може да бъде следствие на тези нечистотии. Обикновено, това не е сериозен здравословен проблем и ако се грижите добре за него, тя ще отшуми сама след седмица.

В случай че кашлицата не мине сама, е нали друг проблем. Причина за интензивното кашлене на вашият домашен любимец, може да бъдат и по-сериозни усложнения.

Гъбичните инфекции са точно такава причина. Те могат да се прихванат от въздуха или от почвата. Лекуват се със специални медикаменти.

Сърдечни проблеми при кучетата причиняват нарушения и на белите дробове. Лечението преминава с лекарства и диета – режим, който се поставя от квалифициран ветеринарен лекар.

Белодробни проблеми, като пневмония и бронхит, също могат да са причина за кашлица при кучетата. В този случай се препоръчва лечение с антибиотици, разбира предписани от лекар.

Не предприемайте действия, без да се допитате до ветеринар. Такава консултация трябва да има, ако кучето кашля интензивно повече от седмица, ако е отпаднало, ако страда от липса на апетит.

Кучето е като човек, ако то е болно, осигурете му необходимата почивка, вода и храна. Не го насилвайте да прави нещо, ако няма желание. Болестите при кучетата могат да бъдат предотвратени с редовни прегледи при ветеринар, с необходимите ваксини и препоръчителни витамини. Спазвайте условията на медицинското лице и обръщайте достатъчно внимание на вашето четириного сладурче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest