Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Какво да направим, ако кучето ни кашля

Какво да направим, ако кучето ни кашля

ХрисиХриси
Новак
5610
Кашлица при кучето

Освен че е нашият най-добър приятел, кучето се превръща и в пълноправен член на нашето семейство. Ето защо, когато не му е добре или има някакъв друг проблем, ни обземат сериозни притеснения.

Кучетата също боледуват, кихат и кашлят. Какво става, обаче, ако забележим, че нашият домашен любимец кашля непрекъснато. Дали това е повод за тревога? Какво да направим, ако кучето ни кашля?

Всички четириноги обичат да ближат и душат нещата, които ги заобикаля. Микробите и бактериите, обаче, дебнат отвсякъде, а кашлицата е начин, кучето да ги изхвърли, както при нас хората. Колкото и да почиствате, бактериите винаги ще се разхождат по мебелите, купичките му, дивана, пода и навсякъде другаде.

Кашлицата при кучетата може да бъде следствие на тези нечистотии. Обикновено, това не е сериозен здравословен проблем и ако се грижите добре за него, тя ще отшуми сама след седмица.

В случай че кашлицата не мине сама, е нали друг проблем. Причина за интензивното кашлене на вашият домашен любимец, може да бъдат и по-сериозни усложнения.

Гъбичните инфекции са точно такава причина. Те могат да се прихванат от въздуха или от почвата. Лекуват се със специални медикаменти.

Сърдечни проблеми при кучетата причиняват нарушения и на белите дробове. Лечението преминава с лекарства и диета – режим, който се поставя от квалифициран ветеринарен лекар.

Белодробни проблеми, като пневмония и бронхит, също могат да са причина за кашлица при кучетата. В този случай се препоръчва лечение с антибиотици, разбира предписани от лекар.

Не предприемайте действия, без да се допитате до ветеринар. Такава консултация трябва да има, ако кучето кашля интензивно повече от седмица, ако е отпаднало, ако страда от липса на апетит.

Кучето е като човек, ако то е болно, осигурете му необходимата почивка, вода и храна. Не го насилвайте да прави нещо, ако няма желание. Болестите при кучетата могат да бъдат предотвратени с редовни прегледи при ветеринар, с необходимите ваксини и препоръчителни витамини. Спазвайте условията на медицинското лице и обръщайте достатъчно внимание на вашето четириного сладурче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest