Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Видове рибки за вашия засаден аквариум

Видове рибки за вашия засаден аквариум

Скалария

След като сте настроили засадения аквариум с растения и той е готов за обитаване, следва да помислите какъв вид рибки искате да отглеждате вътре. Не се втурвайте - направите ли грешен избор, цялата упорита работа ще бъде разрушена за една нощ.

Едни аквариумни рибки ще си гризват листенца от време на време, докато други няма да се интересуват и грам от растителното присъствие. Трябва да се стремите да откриете вторите – и ние ще ви помогнем.

Най-добрите рибки за засаден аквариум

Живораждащи

Такива са молинезии, хелерите и гупи. Не само че няма вероятност да закачат живите растения, но и те обикновено са много издръжливи и адаптивни, което означава, че можете да променяте условията в резервоара спрямо нуждите на растенията. И тези рибки ще се адаптират.

Рибки Тетра

Разнообразието от тетри може да ви обърка, но повечето видове рибки са мирни по природа и остават сравнително малки по размер. Тетрите са най-спокойни, когато са в групи с шест или повече индивида от вида си. Те няма да създават проблеми във високопопулирани аквариуми.

Рибки Гурами

Съществуват много различни видове гурами, но в по-голямата си част тези риби проявяват малък интерес към живите аквариумни растения. Тези водни обитатели са идеалният избор и за аквариуми с висока популярност също, тъй като са склонни да се разбират добре с други мирни видове.

Мини сомчетата

Дънни обитатели, чиято диета е лесна за поддръжка. Те се хранят с разнообразие от храни, включително жива храна за рибки, замразена храна и люспи. Те обикновено са много мирни и не са склонни да ядат живите аквариумни растения (въпреки че ще ги използват като място за размножаване).

Разбори

Повечето видове разбори се справят отлично както в засадени аквариуми, така и в големи общности. Добра идея е в аквариума да присъства група от поне 6 индивида от този вид. Разборите освен това се радват на широка гама от цветове, което ги прави атрактивно допълнение към всеки аквариум.

Ако все пак не искате да се откажете от присъствието на тревопасна рибка в аквариума си, не забравяйте да я храните правилно и редовно, за да не се изкушава да похапва от вашите растения. Тези риби се хранят с люспи или пелети, заедно със сухи водорасли и пресни зеленчуци.

Рибки за засаден аквариум

Също така имайте предвид, че докато някои видове риби не ядат аквариумни растения, те все още могат да бъдат вредни за подобен аквариум. Цихлидите са добър пример за това - те не гризат растенията, но имат тенденция да копаят около субстрата, което може да увреди деликатните корени на растенията.

Култивирането на растения в аквариум е достатъчно трудна задача сама по себе си. Отнема много работа, за да настроите резервоара и оборудването му правилно, за да накарате растенията ви да растат. След цялата борба не бихте желали неправилния вид рибки, които ще изгризат творението ви. За да избегнете тази трагедия, заредете засадения аквариум с подходящия вид рибки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest