Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Какво да направим, ако кучето ни мирише лошо

Какво да направим, ако кучето ни мирише лошо

Ако кучето ни мирише лошо

Никой не се радва на кучета, които миришат лошо, а и вие самите като собственици не бива да го позволявате. Понякога, когато започнете да усещате лоша миризма, идваща от домашния ви любимец, неусетно всичко вкъщи също започва да мирише. Поради тази причина не забравяйте, че е много важно кучето ви да мирише приятно.

Никак не е трудно да се погрижите за личната хигиена на кучето ви и по този начин да предотвратите неприятната миризма. Ще ви отнеме време и няма да стане много бързи, но когато се грижите за баните на домашния си любимец редовно, той ще започна да ухае прекрасно.

Не бива да пренебрегвате и факта, че вашето куче по природа излъчва миризма, която е присъща за него. Тя идва от жлези, които са разположени в кожата, ушите и лапите му. Ако обаче миризмата стане нетърпима, това може да е сигнал за кожни инфекции или други здравословни проблеми.

Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да се отървете от неприятната миризма и ще поддържат кучето ви чисто:

- Устата: внимателно проверете устната кухина на кучето си и установете дали то има лош дъх. Прегледайте старателно венците и зъбите му и търсете признаци за възпаление или абцес на корена на зъба. Ако откриете нещо подобно, не се колебайте да потърсите ветеринар незабавно;

- Ушите: ушните инфекции най-често причиняват лошата миризма, която се носи от вашето куче. За да установите дали има наличие на някаква инфекция, е важно да проверите внимателно ушите на животното. Ушният канал трябва да бъде чист и розов на цвят и без никакви излишни вещества по него;

Какво да направим, ако кучето ни мирише лошо

- Анални жлези: те са често срещан източник на миризма от вашето куче. Преди стотици хиляди години те са помогнали за еволюцията на вида, но днес не служат за нищо и създават неудобство на притежателите си. Понякога въпросните жлези могат да изпускат много силна и неприятна миризма. Може да проверите жлезите на кучето си и ако са пълни, да ги изстискате сами. Ние обаче ви съветваме да потърсите помощ от ветеринар.

- Кожата: много често, когато страда от кожни инфекции, кучето започва да мирише доста неприятно. Ако забележите домашния си любимец да се чеши по-често от обикновено или има ушни инфекции, то най-вероятно е отключило някакъв вид алергия. Вашият ветеринар може да ви помогне в борбата с упоритите алергии, но най-важното е да се спре сърбежът и да се открие причината за възпалението.

Какво да направим, ако кучето ни мирише лошо

- Банята: както вече казахме, личната хигиена на кучето е много важна. Добре е редовно да къпете вашия домашен любимец с подходящия за него шампоан. Миризмата може да е причинена и от бактерии, наречени стафилококи, които при добра хигиена изчезват. Ако при вас случаят е такъв, изберете медицински шампоан, който е предназначен за лечение на алергии по кожата. Шампоаните, които съдържат сяра и салицилова киселина, са най-добрият вариант. Добре е, когато сапунисате кучето, да го оставите така около 10 минути и тогава да го изплакнете с вода. За да изчезне неприятната миризма, е необходимо да къпете кучето си поне 2 пъти седмично.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest