Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Хранене на малки котета

Хранене на малки котета

Хранене на малки котета

Всяко здраво подрастващо коте е игриво, любопитно и има лъскава козина. За да се поддържа в такова състояние малкото пухче, правилото му хранене е от изключително значение. Всеки стопанин на коте в тази възраст трябва да си дава сметка, че хранителните нужди на неговия малък любимец се различават от тези на възрастните котки. Как да изберем правилно храна за малки котета?

Отлики в храненето на малки котенца и възрастни котки

Малките котета могат да увеличат размера си два или три пъти през първите седмици от живота си. Затова те се нуждаят от три пъти повече енергия, в сравнение с възрастните котки. Техните стомахчета обаче нямат нужния капацитет да поемат толкова котешка храна, затова котето трябва да се храни по-често - три или четири пъти на ден. Малко, но често, това е правилото за хранене на малки котета.

Подрастващите котенца се нуждаят от мазнини, мастни киселини и витамини, както и възрастните котки. Но нуждата от протеини при малките е по-голяма и тя се набавя от прясното месо.

Малките котета имат голяма нужда от прясна вода. Дехидратирането е много опасно, в първите седмици на живота то може да доведе дори до смърт. Затова купичката с вода на домашния любимец трябва да се следи непрекъснато и често да се подменя водата, за да е винаги прясна.

Хранене на малки котета до 3 месеца

Хранене на малки котета

Котетата под 3 месеца се хранят основно с майчиното мляко, но след като навършат месец, проявяват интерес и към останалата храна. Могат да бъдат заинтригувани като им се поднася суха храна, но накисната с вода, за да я помиришат и опитат. Ако котетата са повече на брой, а майката няма достатъчно мляко, може да се дохранват с намокрена консервирана храна веднъж или два пъти на ден. Суха храна на коте под 4 месеца е излишно да се дава, то няма да може да я погълне.

Хранене на котета между 3 и 6 месеца

Котката отбива котилото на около 2.5 - 3 месеца. От този момент стопаните на котето стават отговорни за неговото хранене. Те трябва да осигурят балансирано хранене на своя домашен любимец, като му осигурят разнообразно меню. Домашна или консервирана храна да се дава на котето? За да се храни пълноценно малкото писанче, добре е да се редуват купените храни с домашно приготвени.

Към домашната храна за малки котета трябва да се спазват някои изисквания. Месото трябва да е обработено термично. Сурово месо не бива да се дава на котките нито в подрастваща възраст, нито като възрастни, защото бактериите, които се образуват по месото, може да бъдат опасни за здравето му. Вареното или печено месо е подходящо за котето, но не и пърженото. Може да им се предложат и картофи и ориз от домашно приготвената за хората храна, както и млечни произведения като извара, сирене или кашкавал.

Консервирана и суха храна за подрастващи котета

Хранене на малки котета

Ако изберете да храните домашния си любимец само с купена храна, то ще възникне и въпросът как да комбинирате консервираната и суха храна на гранули. Изборът само на суха храна не е добра опция, тъй като еднообразното меню ще лиши котето от важни витамини и минерали, а може да доведе и до запек при котките. При комбиниране на консервирана и суха храна, храненето на котето може да става вече по 2 пъти на ден - сутрин и вечер, когато е времето за лов в естествената им среда.

Когато купувате консервирана храна за малки котета, винаги проверявайте етикета на храната, защото повечето разфасовки са за възрастни котки. Търсете дали на етикета е указано, че това е храна за подрастващо коте. Търсете и указание на етикета, че храната е пълноценно и балансирано меню за подрастващия ви любимец.

Вредни храни за подрастващи котета

1. Прясно мляко - особено вредно е кравето мляко, тъй като води до диария и може да предизвика дехидратация при котето.

2. Сурово месо - крие риск от зарази с бактерии и паразити. Особено опасно е дивечово месо, което не е минало санитарен контрол.

3. Изрезки от мастна тъкан - препълването на стомахчето на котето с такава мастна тъкан ще доведе до раздразнение, придружено с повръщане и диария.

4. Сурова риба - тя съдържа ензим, който разрушава тиамина, от групата на витамин В, и това може да доведе до липса на този витамин в организма на котето.

5. Еднообразна храна - това е противопоказна диета, тъй като лишава котето от основни хранителни вещества, а това ще се отрази на здравето му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest