miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Най-страхливите породи кучета

Най-страхливите породи кучета

Куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Кучетата са символ на храброст, мъжество, безкористност и вярност. Прословутото им безстрашие се обяснява с родствената им връзка с вълците, от когото са се отделили като самостоятелен вид преди около 100 хиляди години.

Кучето е първото опитомено животно от човека и първото, което става домашно животно. Човекът има основна роля в създаването на различните породи кучета. Чрез кръстосване на представители на различни видове са създадени породите, които са над 300 на брой.

Кучетата като цяло са много социални животни, но техният характер и поведение варират в широки граници в зависимост от породата им и начина, по който стопанинът ги отглежда. Затова понятието страхливи породи кучета, както и смели породи е твърде условно.

По-правилно е да се определят основните видове страх у кучетата и защо и при какви условия се проявява. Това ще ни помогне и за отделяне на някои породи кучета като по-податливи на страхове, или по-смели спрямо другите.

Обстоятелства и причини за страха у кучетата

Куче

Обикновено страхът у кучетата се проявява като инстинкт, когато има човек, други животни или обект, който възприемат като заплаха. Тя може да бъде както реална, така и въображаема. Тогава вегетативната нервна система реагира и кучето замръзва на място, подготвя се за бягство или открита конфронтация.

Ако кучето прояви ирационална страхова реакция, значи то я е научило отнякъде. Ако страхът е постоянен и прекалено голям, то страда от някаква фобия. Често силният шум може да предизвиква страх у кучето, ако то има страх от гръмотевици при буря. Най-често страхливите кучета реагират нервно на шум.

Друг вид тревожност и страх се получава при предвиждане на приближаващи опасности, не само реални, но и въображаеми.

При домашните кучета страхът се поражда и при раздяла със стопанина им. Кучетата, които страдат от тревожност при раздялата със стопанина, могат да проявяват силно стресово поведение.

При тези описани симптоми, лесно може да се отгатне, че ловджийски кучета от породи като Лабрадор, Кокер Шпаньол, Спрингер и други много рядко развиват страх от шум. Породите, които са характерни с по-голяма независимост, като Лхаса Апсо, Керн Териер и други, много по-рядко развиват страх и тревожност от раздяла.

Куче

Но пък Йоркширски териер, Бишон Фризе, Чихуахуа, Померан, Дакел, Папийон могат да са много страхливи породи кучета.

Друга причина за развитие на страх и фобии е недостатъчното социализиране на кучето. Затова е важно на малко кученце да се осигури социален опит през първите 14 седмици от живота му. По този показател основната вина за поява на страх е у стопанина.

Както става ясно, главната причина за страх при кучетата се явява човекът. Затова поведението ни към четириногия ни приятел, или към което и да е куче трябва да бъде премерено и добронамерено.

Ако все още нямате кученце, но желаете да си вземете такова, разгледайте нашите оферти за кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest