Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Подходяща храна за котки

Подходяща храна за котки

Хранене на котка

Котките са най-често отглежданите домашни любимци, наред с кучетата. Те лесно свикват с домашните условия, привързват се към стопаните си и внасят приятни емоции в ежедневието.

Самото отглеждане на котка в домашни условия не е трудно. Въпросът с правилното хранене на котка изисква само някои насоки. Всеки стопанин на котка трябва да е наясно още в началото, че неговата пухкава приятелка има свои хранителни предпочитания и претенции, с които стопанинът трябва да се съобрази.

Важно е още в началото котето да бъде приучено да се храни разнообразно, за да получава необходимите хранителните вещества и да бъде здраво. Ще се спрем на най-важните моменти от хранене на котка. Вижте какво трябва да знаете за подходящата храна за котки.

Избор на балансирана диета

При закупуване на котешка храна трябва винаги да се четат етикетите, както правим и за храната, която купуваме за себе си. Съдържанието на протеини и мазнини е важна информация, за да не даваме на домашния си любимец пълнеж от ненужни за организма консерванти. Важно е в храната да няма костно брашно, което води до здравословни проблеми при котките.

Суха и консервирана храна - избор между две възможности

Суха храна за котки

• По-изгодна икономически, тъй като е по-евтина;

• Не се разваля бързо, след отваряне;

• В малки количества може да се осигурят нужните хранителни

вещества за котето;

• Нейната влажност е около 10%;

• Съдържа повече въглехидрати и по-малко протеини от консервираната храна;

• Създава по-добра издръжливост на зъбите на котката и по-рядко се случват дентални проблеми, отколкото при консервираната.

Котки

Консервирана храна за котки

Консервираната храна се препоръчва от ветеринарните лекари при здравословни проблеми на домашните любимци - при диабет, проблеми с бъбреците или отделителната система. Тъй като тя е с висока влажност, това компенсира недостатъчния прием на вода от котката. Котките най-напред са били пустинни животни и са еволюирали, но имат проблеми с това, че не пият достатъчно вода. По-високото съдържание на протеини в тази храна също е положително за домашния ни любимец.

Колко често да храним котката и с какви количества?

Специалистите съветват храненето на котката да се случва два пъти на ден - сутрин и вечер. Тогава е обичайното им време за лов в дивата природа, затова те са активни по това време и търсят храна. Но това зависи и от индивидуалните предпочитания на животното и навика, който му е създаден. Средно една котка приема около 200 калории на ден.

Ако има се остави храната на разположение, котките ще продължават да похапват през цялото време, а те не могат да определят колко храна трябва да приемат. Това е друго мнение, което битува масово за хранене на котка. Но и това не е правило, зависи отново от индивидуалните особености на всяко животно. Ролята на стопанина е да следи за теглото на котката си и ако тя наддава прекалено бързо, да се погрижи за диетата на котката.

Домашно приготвена храна за котки

Котката има нужда от витамини, минерали и протеини, които получава само от месото, затова вегетарианската диета не е подходяща за нея. Суровото месо също не е добра храна за домашна котка. Бактериите в суровото месо могат сериозно да разболеят котето. Тези, които искат да приготвят сами храната за котето си у дома, трябва да се посъветват с ветеринаря си. Общото мнение е, че готовата храна е по-добрият вариант от домашно приготвената, тъй като е съобразена с всички изисквания към храненето на този вид домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest