miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Кои рибки могат да живеят заедно?

Кои рибки могат да живеят заедно?

Златни Рибки в Аквариум

Акваристиката е много интересно и забавно хоби. Интересът към живота и поведението на рибите датира много отдавна. Още в Древен Египет са създадени първите басейни с рибки. Първи започват да се занимават професионално с акваристика китайците.

За всеки любител на аквариумни рибки един от най-важните въпроси, които най-напред си задава, е кои от аквариумните рибки могат да живеят заедно? За да се даде отговор на този въпрос, трябва да се вземат предвид някои фактори, отнасящи се към средата им на живот, начина им на съществуване и размножаване.

Съвместимост на аквариумните рибки според жизнената среда.

1. В един аквариум не могат да бъдат отглеждани заедно топлолюбиви и студенолюбиви рибки. Топлолюбиви са тези рибки, чиято естествена среда е в тропиците. Там живеят при температура от 30 градуса. В студена вода те бързо ще умрат. Никоя от рибките, живеещи в нашите води, няма да оцелее при толкова високи температури. Затова тези два вида не могат да живеят заедно;

2. Не могат да живеят заедно растителноядни и хищни рибки. Първите бързо ще станат жертва на хищните;

3. В един аквариум не трябва да се събират дребни и едри рибки, защото едрите преследват дребните;

4. Могат да съжителстват заедно рибки, които и в естествена среда живеят заедно;

5. От всеки вид трябва да има поне 6-8 екземпляра, защото рибките са стадни животни и трябва да живеят в група.

Съвместимост на рибките според начина им на раждане.

1. Яйцеживородни видове - от тях най-добре живеят заедно тези, които имат еднакви изисквания към храната и температурата на водата в аквариума. Това са гупите и хелерите. При тях потомството се излюпва от яйцата още в тялото на майката и тя ражда вече добре развити рибки, които нямат нужда от грижите на родителите. При гупи и хелери можете да сложите още молинезии, скаларии, трихогастер, златни рибки, неонови рибки.

2. Риби, хвърлящи хайвер - при тези видове рибки от яйцата, хвърлени от женската и оплодени по-късно от мъжката, се излюпват ларви. Те не са способни да се хранят сами и затова имат жълтъчно мехурче, от което се хранят в този период от живота си. Ларвите се прикрепват към стените на аквариума или към листата на растенията. Понякога мъжкият строи гнездо. Например лалиусът прави гнездо от пяна и растителни частици. Тези рибки имат противоположни изисквания към водата спрямо първата група. Отглеждането им заедно не е желателно.

За да могат да живеят заедно рибките, е важно и условието количеството екземпляри в един аквариум да не надхвърля допустимата норма. Пренаселените аквариуми много бързо се замърсяват, а лошата жизнена среда води до заболяване на рибките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest