miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»По колко години живеят кучетата

По колко години живеят кучетата

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k847
Йоркширският Териер живее средно по 16 години
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Всеки любящ и отговорен стопанин на куче би желал да прекара целия си живот със своя домашен любимец. За жалост, жизненият цикъл при кучетата е доста по-кратък от нашия. Средно кучетата живеят по около 12 години, като цифрата може да варира силно според породата на кучето и условията, в които то живее.

Кучетата, прекарващи живота си на улицата например, рядко надживяват 5-годишна възраст, тъй като бързо стават жертва на сурови условия. Дори и да не бъдат малтретирани от човек, има голям шанс да бъдат нападнати от други кучета или да се разболеят поради студа, липсата на храна и медицинска грижа.

При домашните кучета прогнозата е малко по-благоприятно. Зооспециалистите смятат, че благодарение на все по-качествената кучешка храна и напредъка на ветеринарната медицина, съвременните питомци се радват на по-продължителен живот.

Генетичната обособеност при кучетата и тяхната порода също са от значение, когато говорим за продължителност на живота. Доказано е, че дребните породи кучета живеят повече. Такива например са Чихуахуа, Ши Цу, Йоркширски териер, Померан, Кокер Шпаньол. При тях продължителността на живот може да надмине дори 18 години.

От друга страна, представителите на по-едрите породи имат по-къс жизнен цикъл. Едри палета като Немски дог, Боксер, Ротвайлер, Доберман, Санбернар обикновено живеят по 8-10 години.

Разбира се, не бива да забравяме, че дълголетието на нашето куче зависи и от грижите, които полагаме за него. Добре отглежданите животни могат да достигнат наистина впечатляваща възраст. През 2015 година изданието Метро съобщи за австралийско пале, което според стопанина му е починало на възраст от 30 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати