Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Колко често се хранят рибките?

Колко често се хранят рибките?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Колко често се хранят рибките?

Храненето е един от най-важните въпроси, отнасящи се до отглеждане на рибки. От него зависи малките животинки да са сити и спокойни. Но именно при храненето на рибки младите акваристи правят най-големи грешки.

Причината е, че неопитните стопани не знаят по колко точно храна за рибки да сложат на животните. Те обикновено прекаляват с лакомствата за рибки и в резултат на това домашните любимци затлъстяват бързо и се разболяват.

Друг проблем при прехранването е, че рибките не могат да изядат цялото количество храна. Тя пада на дъното на аквариума, замърсява водата и води до образуване на нежелани организми. Те, от своя страна, също са вредни за рибките.

Така че е много важно да давате точното количество храна на вашите рибки. Как обаче да определите какво е то и колко често се хранят рибките? Според специалистите всяка възрастна рибка трябва да приема по 1-2 пъти на ден (сутрин и вечер) храна, която се равнява на 1.5 процента от нейното телесно тегло. Така например, ако рибката тежи 20 грама, нейната еднократна дажба трябва да възлиза на 0.3 грама.

Има и друг начин, с който да определите от колко храна се нуждаят вашите питомци. Поставете в аквариума толкова люспи колкото е броят на аквариумните обитатели. Започнете да следите поведението на рибките.

Колко често се хранят рибките?

Те вероятно ще изядат всичко на мига. Веднага след това сложете още толкова количество люспи. Ако рибките започнат да хапват по-бавно, това значи, че вече са се заситили. Обикновено количеството храна за рибки, изядено през първите две минути, е точно това, от което имат нужда, за да са сити, но не прехранени.

Разбира се, не бива да забравяме, че аквариумните рибки са различни и всеки вид си има своите нужди. Това е важно да се има предвид, когато се изчислява колко често се хранят декоративните рибки. Ето защо, когато вземате домашен любимец, е добре да се информирате за всички особености, свързани с неговото хранене. От съответния зоомагазин би трябвало да ви предоставят изчерпателна информация.

Прочетете също и за храните за рибки - дафния и тубифекс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest