Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Колко често се къпе котка?

Колко често се къпе котка?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Къпане на котка

Въпросът с къпането на котката е един от най-интригуващите за стопаните на тези животни. Все пак всеки отговорен собственик би искал да се погрижи максимално за хигиената на своя питомец. Необходимо ли е обаче писаните да бъдат къпани често?

Котките са известни със своята мания по чистотата. Те отделят много време и усилия, за да поддържат своята хигиена на ниво. Когато това се съчетае с разресване и изчеткване, резултатите могат да са наистина добри и не се налага котката да бъде къпана непрекъснато.

Някои зооспециалисти дори твърдят, че коте, което живее в апартамент, не е необходимо изобщо да бъде къпано. Други пък са на мнение, че 1 къпане в годината е напълно достатъчно за късокосместа котка, а 2 – за дългокосместа.

Кога все пак се налага котката да бъде къпана по-често? Това се случва, когато животното е болно и не може само да се грижи за себе си. Същият е и случаят при котките, които живеят навън и се цапат или опаразитяват с бълхи.

Котка

Във всеки случай е желателно да не се прилага прекалено често къпане, защото то може да е вредно за котката. Хубаво е, когато се грижите за хигиената на животното, да изберете шампоан, който е предназначен именно за котки.

Обикновено на самия продукт е изписано през колко време да се извършва къпането. Това значително би ви улеснило. На пазара вече се срещат и сухи разновидности на шампоаните за животни.

Те са доста практични, тъй като не изискват котката да минава през баня, но запазват козината чиста и приятна на мирис.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest