Miau.bg»Статии»Живини»Акулите чук се оказаха вегетарианци

Акулите чук се оказаха вегетарианци

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
41
Акули чук

Американски учени стигнаха до интересно откритие - според тях по-малките представители на акулите чук могат не само до ловуват други морски обитатели, но и да се хранят предимно с водорасли, когато не е възможно да се сдобият с друг вид храна.

Сега големият въпрос пред изследователите е дали и други морски хищници не прибягват до същия способ до оцеляване, предава БТА.

Предишни проучвания на различни видове морски хищници накараха учените да предполагат, че акулите поглъщат случайно растителната храна и организмът им не извлича никакви хранителни вещества от нея.

Нови изследвания на стомашно-чревния тракт на акули чук, уловени край Флорида, разбиват този мит и показват, че хищниците съвсем целенасочено консумират растителна храна.

Оказва се, че в стомаха и черния дроб на акулите чук се съдържат големи количества въглерод 13 - слабо радиоактивно вещество, с което учените са третирали използваните за проучването водорасли.

Установено е, че организмът на акулите усвоява около половината от съдържащите се полезни вещества във водораслите. Смята се и че в близко бъдеще някои от морските хищници може да се превърнат във вегетарианци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати