miau.bg»Статии»Животински Свят»Морски Обитатели»Розовите делфини се бият до смърт за любов

Розовите делфини се бият до смърт за любов

Нина НордНина Норд
Джедай
226133
Розовите делфини се бият до смърт за любов

Амазонският розов делфин, който е най-едрият речен делфин, е изключително агресивен, когато стане въпрос за привличането на вниманието на женска. По време на размножителния период мъжките проявяват сериозна агресия един спрямо друг, което често завършва със смъртта на единия от конкурентите.

Мъжкият розови делфин достига до 2. 5 метра дължина и тежи до 207 килограма, женските са с по-дребен размер. Цветът на розовия делфин напълно оправдава наименованието на това красиво водно животно - докато младите делфини са сивкаво-сини, с възрастта те стават все по-розови. Роговицата на очите на розовия делфин е жълта, което помага на животното да вижда и когато е тъмно.

Затова дори вечер, когато розовият делфин не е особено активен, боевете за вниманието на женските са в разгара си. Оцелелите от битките розови делфини цял живот носят върху телата си рани от съперниците си. Розовите делфини имат по 132 зъба в устата си и те са изключително остри. При бой за женска делфините атакуват с челюстите си конкурента с цел да го убият.

Розовите делфини се бият до смърт за любов

Тъй като бременността трае почти година и се ражда само едно малко, розовият делфин се смята за уязвим животински вид - в момента в природата има не повече от 10 000 броя от тези красиви животни. Розовият делфин обитава река Амазонка, както и притоците й в Боливия, Бразилия, Колумбия, Перу, Еквадор. Розовият делфин става полово зрял едва към петата си година, но ако се гледа в зоопаркови условия, това е невъзможно. В плен розовият делфин може да живее не повече от 33 месеца. В природата може да стигне до 26-годишна възраст.

Розовите делфини са изключително добри плувци - те остават под вода за около 2 минути, плуват със скорост 22 километра в час и могат да скачат на около метър над водата. Един розов делфин се нуждае от 12 килограма риба дневно и за да я улови, често се обединява с видри, като съвместно с тях подгонва пасажи от риба. Понякога розовите делфини следват рибарски лодки и подгонват рибата към тях, а рибарите им хвърлят част от улова си за награда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest