miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Помогнете на кучето си да влезе във форма!

Помогнете на кучето си да влезе във форма!

Дебело куче
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Ежедневните разходки, тичането и игрите крият множество предимства що се отнася до поддържане оптималното здраве на кучето. Физическата дейност спомага за поддържане на теглото и канализиране на натрупаната енергия в позитивна посока – за разлика от нежеланото разкопаване на задния двор или разрушаване на покъщнината.

Добре трениращите кучета се радват на по-добър метаболизъм, снижен апетит, страхотен мускулен тонус и по-оптимална терморегулация. Последното е особено важно за животни, живеещи във влажни или горещи зони. Упражненията са ключов елемент от борбата със затлъстяването – а и със скуката.

Поведенческите нарушения у четириногите често са свързани с инстинктивни желания за копаене, събиране на стада, гризане, преследване, донасяне, ловуване. Ангажирайки ума на животното с нещо друго, което да го изморява, ще излекувате разрушителните инстинкти.

Количеството физическо натоварване е строго зависимо от пола, възрастта, породата и текущото здравословно състояние. Кученца между 6 и 18-месечна възраст, състезателни кучета, овчарките, хрътките, териерите и смесените породи по правило изискват повече тренировки.

Консултирайте се с ветеринаря си относно режима, който трябва да прилагате върху своето куче. В екстремни климатични условия имайте едно наум колко точно трябва да се натоварва животното. Забележите ли забавяне, умора и затруднение в движението, приберете се вкъщи и продължете с разходката по-умерено на следващия ден.

Както и при хората, формите на физическа дейност могат да бъдат най-разнообразни за нашите четириноги приятели – просто трябва да намерите перфектната формула за вашето другарче.

Сред вариантите са най-простичка разходка с тичане, гонене на топка, фризби, свободно тичане, плуване, игра с други животни, представяне на трикове и получаване на лакомства.

Куче

Тъй като животното ви не може свободно да реши да посещава близкия фитнес, от вас зависи дали то ще е завинаги затлъстяло или ще поемете формата му в ръце.

Не забравяйте да инциирате упражнението постепенно в рутината на домашния любимец. Вавно увеличавайте времето на разходките, например. Ако нямате нужното време, наемете разхождач на кучета.

Не на последно място, заменете лакомствата, които давате на животното, със здравословни техни аналози. Сред предпочитаните са резени банан, морков, ябълка, нискокалорични комерсиални лакомства, зелен боб, бяло месо, резени диня, круша, пъпеш, обикновени пуканки (без масла и сол), оризови бисквити.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest