Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Защо кучетата обичат да гонят и донасят?

Защо кучетата обичат да гонят и донасят?

Играта на донасяне е опияняваща – кучето ви може да прекара целия си ден, гонейки хвърчащият диск или меката тенис топка. За нас остава голямата питанка какво точно в тази игра се харесва толкова на любимите ни четириноги.

Не е нужно да сме специалисти по генетика, за да направим връзката между далечните предци на кучето и някои от поведенческите му прояви днес. Кучетата притежават вътрешното желание да изучават средата около себе си чрез устата си, тъй като, за разлика от нас, не притежават сложно устроени ръце. Най-добрият начин да преценят даден обект е да го обхванат с уста.

Сигурно сте забелязвали, че когато нещо привлече вниманието на домашния ви любимец, той обръща цялото си тяло по посока на дразнителя и ако види източника, непременно се насочва към него. Това поведение на преследване е дълбоко вкоренено у всички членове на кучешкото семейство. Още по-засилено е то при овчарските кучета, селектирани да преследват и събират стадата, както и ловните породи, локализиращи и преследващи жертвата.

Самото наименование на Голдън Ретривъра произлиза от английската дума “retrieve”, означаваща „възвръщам“, което се асоциира с първоначалната му функция да донася неща. В най-простичък смисъл кучето усеща, че трябва да преследва дадения заинтригуващ го обект и го прави, защото това задоволява вътрешните му инстинкти.

Може да разнообразите пакета от забавления дори още повече, тъй като четириногите могат да загубят интерес, ако извършват монотонното действие на тичане и донасяне. Ако все пак забележите остатъци на енергия след дълга игра, извадете уред за балончета и наблюдавайте как животинката се хвърля след мехурите до изтощение.

Други животни биха оценили весел следобед край пръскачката в задния двор – или всеки друг вид разпръскващ вода уред. Пробвайте да се скриете и да предизвикате кучето да ви намери. Чрез игрите вие не само ще му осигурите добра тренировка, но и ще затвърдите връзката между домашен любимец и стопанин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати