miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»4 грешки, които всеки нов акварист прави

4 грешки, които всеки нов акварист прави

Акварист

Всички правим грешки и това е нормално. В областта на акваристиката също има шепа правила, които много ентусиасти пренебрегват, пропускайки частта, където трябва да научат всичко за новото си хоби. Резултатите от това незнание са смъртоносни за рибките и утежняващи джоба ви – ето някои от тях:

1. Бързата работа

Много прохождащи акваристи забравят, че след като инсталират аквариума си (добавят вода, декорации, филтри и т.н.) има определен период, в който той трябва да работи на празни обороти, без да има рибки в него. В този интервал (няколко седмици) се осъществява цикъла на азота, което представлява разграждане на хранителна материя и култивиране на полезните бактерии. Добавите ли рибките преди цикълът да се е завъртял напълно, рискувате да получат амониево натравяне и да умрат.

2. Неправилният вид рибки

4 грешки, които всеки нов акварист прави

Макар аквариумът да е инсталиран правилно и цикълът на азота да е завършен, някои правят грешката да съберат несъвместими по себе си риби. И сред водните обитатели се срещат изключително териториални и агресивни видове, които ще влияят зле на по-спокойните. От друга страна, видове, пристигащи от крайно различни хабитати, ще изискват и различни условия на отглеждане.

3. Малък аквариум

4 грешки, които всеки нов акварист прави

Новите акваристи трябва да знаят, че акваристиката не е хоби, асоцииращо се със скромност. Всъщност един малък аквариум е изключително труден за поддръжка и е редно да е временен вариант. Колкото по-голям е един аквариум, толкова обема вода нараства и следователно леките промени в киселинността, твърдостта, температурата и други показатели ще се понасят по-леко, тъй като ще бъдат разнесени в голяма площ вода. Дребната грешка в 20-литровия аквариум няма да представлява нищо особено в 40-литровия.

4. Пренебрегване на поддръжката

Дори след като инсталирате аквариума, изчакате цикъла на азота и добавите рибките, не е време за почивка – ежеседмично съдът ще изисква около 15% смяна на водата и проверка на показателите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest