Miau.bg»Статии»Живини»Статии за котки»Изненадващи суеверия за кучетата и котките

Изненадващи суеверия за кучетата и котките

Куче и котка

От хиляди години суеверията по отношение на кучетата и котките са диктували човешкото поведение – или поне са представяли добри истории във вечерите около лагерните огньове. Почти всички сме запознати с асоциацията между лош късмет и черна котка, както и за предизвестяващото нечия смърт виене на куче. Тук ще изброим някои от по-нестандартните суеверия, засягащи любимите ни четириноги.

1. Черните котки носят добър късмет

Във Великобритания се вярва, че ако младоженците срещнат черна котка в деня на сватбата си, ще се радват на щастлив брак. Моряците се стараят да избягват думата котка, но вярват, че присъствието на черна писана на борда ще осигури безаварийно плаване. Съпругите на моряци се грижели за черни котки с надеждата мъжете им да се приберат безопасно.

2. Котка в бебешката люлка ще пази бебето

Суеверието за присъствието на котка в бебешката люлка има две страни – от една страна стои вярването, че животното ще изсмуче дъха на спящото бебе, веднъж скочи ли в люлката му. От друга страна, в Русия преобладава схващането между родителите, че котката има способността да гони злите духове от бебето, затова някои слагат котката до спящото бебе. И нищо по-добро от четириног хищник с нощно зрение, който винаги да е нащрек за нормални и паранормални заплахи!

3. Мерки против бягство

Страхувате се, че котето ви ще избяга в момента, в който се преместите на ново място? Няма проблем! Нека влизането в новия дом да бъде през прозореца (вероятно защото така няма да разбере къде е вратата? ). Друга суеверна идея е да намажете лапичките с масло – докато котето успее да ги оближи и изчисти подобаващо, то вече ще е свикнало с новия дом.

Куче и котка

4. Кучешкото облизване има лечебни свойства

Древните римляни и гърци притежавали кучета в храмовете си, познати като кинотерапевти – вярвало се, че едно облизване на техните езичета било способно да лекува множество болести. Макар тези практики да са отминали, древните хора все пак не са грешали напълно – в днешни дни са доказани способностите на кучетата да надушват рак, хипергликемия, както и докосването на животното да намалява кръвното налягане. Въпреки че в слюнката на кучетата се съдържат антибактериални агенти, кучето ви вероятно не се старае да ви излекува.

5. Кучетата са нашите водачи към отвъдното

Портите към подземното царство на Хадес се охраняват от триглавото куче Цербер според гръцката митология. Гръцко-египетският бог Херманубис, изобразяван с кучешка глава, водил душите към рая, преодолявайки препятствията чрез мистични заклинания. Ацтеките пък вярвали в Ксолотл, бог с кучешка глава, водил душите към подземното царство. В Персия последователите на Зороастрийската религия използвали кучета, за да определят дали човекът наистина е мъртъв.

6. Да срещнеш куче е на късмет

Много от нас няма да се асоциират със суеверия ако кажат, че да срещнеш четириногото пухче винаги е на късмет. Световният фолклор е съгласен с това – особено ако кучето е Грейхаунд с бяло петно или Далматин. Ако непознато черно куче ви последва до вкъщи, това е на късмет. И дано късметът срещне това куче също, когато го приберете у дома!

7. Кучетата и котките предвиждат времето

Сигурен знак за прииждащи студове са присвиването на геврек на кучето в ъгъла или позицията на котката с дупе към огнището.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest