miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Грижа за хамстера

Грижа за хамстера

Хамстер
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Хамстерите са страхотни домашни любимци. Обичат в еднакви количества както самотата, така и ласките, като особено активни са през нощта. Какво трябва да знаем за отглеждането на хамстери?

Малките нощни бозайничета не желаят компания от себеподобни и предпочитат да живеят сами, за разлика от мишките. Единствено през размножителният период събирането на женски и мъжки не довежда до конфликт.

Денят е време за сън, а нощта – за аеробика. Ако сте нощна птица, вероятно хамстерчето ще е идеалният любимец за вас. Освен че са лесни за поддръжка, те не продуцират особена миризма. Само след дълъг период на непочистване клетката може да замирише.

Дългите вериги от пластмасови тръби са любими на малките пухчета, но често са твърде тесни за размерите на златистия хамстер, който може да заседне вътре. Освен това инсталацията от тръби се почиства трудно.

Заложете на металните клетки със стабилно пластмасово дъно. Стените му трябва да се издигат на няколко сантиметра, за да могат да помещават нужното количество постеля.

Решетките на металните клетки пропускат свеж въздух и осигуряват вентилацията. Температури над 22 градуса Целзий са рискови за животинчето – оставете блокче лед в ъгъла на клетката по време на голяма жега.

Хамстер

Към листа с аксесоарите прибавете колело за хамстера, подходящо за размерите на любимеца ви. Ако забележите, че гърбът му се изкривява при употреба на колелото, вероятно е твърде малко за него.

Солидните пластмасови колела са за предпочитане пред решетъчните. В продължение на часове животинчето може да тича и да изгаря излишните калории на тях.

Що се отнася до постелята, не купувайте дървени пилки и други материали, струпващи се на буци при намокряне. Етеричните масла от бор и кедър, съдържащи се в някои дървени постели, раздразват дихателната система на хамстерчетата. Най-предпочитаната постеля е накъсаната хартия и други хартиени варианти.

Не забравяйте за пластмасовата поилка с вода и керамични купички за храна на хамстера. В купичките сипете храна за хамстери (съставена предимно от гранули и семена) и добавете малко лакомства. Часове гризане и здрави зъбки ще осигури клонче на някоя овошка.

Хамстерите имат нужда от постоянно изтриване на зъбите, тъй като те растат постоянно. Специфична характеристика на хамстера е кътането на храна, затова търсете добре за скрити парченца из клетката, тъй като загниват бързо, особено в топло време.

Хамстерите сами поддържат козинката си и нямат нужда от помощ. Само дългокосместите породи хамстери вероятно ще се радват на ресане с мека четка.

Като нощни животни тези гризачи са активни през тъмната част на денонощието. За спокойствие в дома не събирайте хамстера с по-големи животни от него, тъй като за тях той може да представлява плячка.

Вижте още съвети за отглеждане на хамстер и колко дълго живеят хамстерите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest