miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да възпитаваме малко куче

Как да възпитаваме малко куче

Малко кученце
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
Виж ››

Най-важните умения, които трябва да притежавате, за да можете правилно да възпитате малкото куче, са последователността, търпението и позитивното мислене. Целта е да внушите добри навици и да изградите приятелска връзка с вашия нов домашен любимец.

Обикновено отнема 4 до 6 месеца, за да може кученцето да бъде напълно обучено, но за някои може да е необходима дори една година. По-малките породи имат по-малки пикочни мехури и по-бърз метаболизъм, което изисква по-чести излизания навън. Предишните условия на живот на вашето кученце са друг показател колко време ще е необходимо да го обучите.

Дори и да изглежда, че в началото опитите ви за обучение се провалят с гръм и трясък, не се притеснявайте. Колкото повече търпение проявите, толкова по-бързо животинката ще свикне с вас и ще изпълнява командите ви.

Експертите препоръчват да започнете домашното обучение на вашето кученце, когато то е между 12-та и 16-та си седмица. В този момент то има достатъчно контрол върху движенията на пикочния мехур и червата си, за да се научи да ги задържа.

Докато се научи да ходи до тоалетна навън, ограничете кучето в определен сектор от къщата. Дали ще му направите колиба, ще го държите на каишка или ще го сложите да спи в кутия, важното е да не си създава навици да ходи по нужда навсякъде в къщата. След като се научи да се облекчава навън, постепенно можете да му дадете свобода да ходи навсякъде из дома.

Създайте точен режим за хранене и махайте купичката му с храна между храненията.

Веднага след като станете, извеждайте кучето навън, за да започнете да му създавате навици за излизане до тоалетна. Извеждайте го и винаги след хранене, вместо да го оставите да дреме на пълен стомах. Както споменахме, метаболизмът на малките кучета е по-бърз и така има голяма вероятност животното да се облекчи навън.

Дайте му награда за това. Разходката из квартала е чудесен начин да го похвалите за добре свършената работа. След това го водете на същото място, когато излезете.

Скарайте му се, ако се облекчи в къщата, като посочите творението му. Така ще му дадете ясно да разбере, че има места, където не бива да ходи до тоалетна.

Внимавайте за знаци, че кучето трябва да излезе навън по нужда. Такива са драскането по вратата, ръмженето, настоятелният лай, придружен с изтичване до вратата.

Никога не удряйте кучето си с ръка. Обучението с пердах не е препоръчително. Използвайте вестник, навит на руло, с който леко го потупайте и кажете решително Не. Използвайте това наказание само когато животното счупи нещо или си ползва ноктите върху новите ви мебели или зъбите по новите ви обувки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати