miau.bg»Статии»Птици»Как да накараме кокошката да мъти

Как да накараме кокошката да мъти

Мътене на кокошка

Да накарате кокошката да мъти, не е трудно, но определено се изискват някои хитрини, както и да осигурите на птицата определени условия. Всяка кокошка има майчин инстинкт, само трябва да знаете как да го пробудите. Птиците са много по-добри и от най-модерния инкубатор, а излюпените от тях пилета са много по-здрави и издръжливи на всякакви условия.

Първото нещо, което трябва да изберете, е кокошка. Спрете се на по-възрастна птица, която снася яйца от по-дълго време. Отделете я за няколко дни от останалите кокошки. Пускайте я само по веднъж на ден за около половин час, за да може да се нахрани.

Направете на птицата гнездо, като в него сложете няколко яйца. Ако не ви се хабят истински яйца, можете да поставите дървени или пластмасови, ако намерите такива. След няколко дни изолация майчинският инстинкт на птицата се събужда и тя започва да кудкудяка. Точно и по това ще разберете, че кокошката е готова да мъти.

По възможност затъмнете помещението, в което птицата ще мъти. Тъмнината я успокоява и може да помогне на инстинктите ѝ да се събудят.

Убедете се, че в помещението и в гнездото на птицата няма никакви насекоми или гризачи.

Според умелите птицевъди някои билки в храната или поставени в помещението на птицата могат да събудят по-бързо инстинктите ѝ. Такива са лавандулата и лайката.

Лавандула

Най-подходящо е да накарате кокошката да мъти през пролетта или през лятото. Ако изчакате правилния сезон, естествените инстинкти и любопитството на кокошката могат да се развият и сами. Подхождайте към това начинание с позитивност и търпение и изчакайте правилното време.

Квачката трябва да закрива под себе си всички яйца. Броят им зависи от размера на птицата и от размера на яйцата. Обикновено се поставят между 15 и 17 кокоши яйца.

През първите десет дни, след като птицата е започнала да мъти, я следете дали се връща при яйцата. Тя не трябва да ги оставя за повече от 30 минути.

През втората половина на мътаческия период (след 16 денонощия) кокошката по-често напуска гнездото и за по-продължително време. Това не е опасно, тъй като развиващите се ембриони вече сами отделят топлина.

Залагането на яйцата и квачката (насаждането) става вечерно време. Необходимо е да се провери дали всички яйца са покрити, а непокритите се отделят. След 21-ия ден яйцата се излюпват. Пилетата трябва да се изсушават под квачката. След това се отделят и се поставят в сандъче на топло и сухо място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest