Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да се справим с агресивно куче

Как да се справим с агресивно куче

Агресивно куче

Агресията е най-честият и сериозен проблем в поведението при кучетата. Терминът агресия се отнася до голямо разнообразие от поведения, които се срещат по множество причини при различни обстоятелства.

Почти всички диви животни са агресивни, когато пазят териториите си, защитават потомството си и себе си. Видовете, които живеят в групи, включително хора и кучета, също използват агресия, за да преговарят за социални взаимодействия.

Да се каже, че кучето е агресивно, може да означава цял куп неща. Агресията обхваща редица поведения, които обикновено започват с предупреждения и могат да завършат с атака.

Куче, което показва агресия към хората, обикновено има специфично поведение преди това. То започва да ръмжи. Може да застане неподвижно, с леко приведена предна част на тялото. Показва зъбите си.

Обикновено тези знаци са придружени със захапка, която в зависимост от темперамента на животното може да причини от леко натъртване до тежка рана.

Много са причините за проявата на агресия при кучетата. Тя може да е провокирана от уплаха, от нужда да се пази територията, храната, любимата играчка за дъвчене. Ако кучето прецени, че някой от семейството е застрашен, също може да нападне.

Някои агресивни кучета се държат по този начин поради медицинско състояние или усложнение. Освен остри болезнени състояния, кучета с ортопедични проблеми, нарушения на тироидната жлеза, надбъбречна дисфункция, когнитивна дисфункция, гърчове и сензорни дефицити могат да проявят раздразнителност и агресия.

Питбул

Гериатричните кучета могат да страдат от объркване и несигурност, което може да предизвика агресивно поведение. Точно и затова при проява на агресия от вашия домашен любимец посетете ветеринарния си лекар, за да провери за едно от тези състояния.

За агресивоността за кучето често е виновен стопанинът, заел се с обучението от най-ранна възраст на животното. В тези ситуации е много трудно животното да бъде отучено да се държи по този начин. Най-добре потърсете специален възпитател на кучета, който ще ви помогне с професионални съвети и обучения.

Ако кучето ви проявява агресия, избягвайте да го поставяте в ситуации, които могат да я събудят. Такива са взаимодействието с други кучета, с хора или определена категория лица.

Предотвратете навлизане на хора в територията на кучето, особено когато то е вързано на каишка. Също така внимавайте то да не усеща заплаха към важните за него ресурси като храна, играчки или места за спане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest