miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Как пчелите правят мед

Как пчелите правят мед

Пчели

Всички обичат да ядат мед и с право. Този естествен натурален продукт е изключително полезен. Той помага освен за подсилване на имунната система и срещу редица видове инфекции, и дори се ползва и при кожни проблеми. Въпреки че сигурно почти няма човек, който да не е ял мед, изключително малко са хората, които знаят как точно се прави.

Интересен факт например е, че повечето пчелни видове не правят мед. Онези, които правят, както може би предполагате, са наричани медоносни пчели. Насекомите са разделени на няколко класа, като основната работа се извършва от пчелите работници. Те летят от цвят на цвят и събират от растенията нектар или захарна вода.

Растенията произвеждат нектар, за да привличат опрашители като пчелите, а този нектар е основният източник на храна за пчелите.

Медоносните пчели поставят събрания нектар в специална торбичка в устата, наречена медна торбичка. Когато тя се напълни, насекомите по рефлекс тръгват обратно към кошера си.

Пчели

Когато се върнат в кошера, пчелите повръщат или изплюват нектара във восъчните клетки на медената пита, произведена отново от пчелите специално за направата на мед. Когато нектарът е в устата на пчелите, той се смесва с ензим, наречен инвертаза, който помага за разграждането на част от захарта.

За запълването на една восъчна клетка пчелата трябва да направи над сто излитания от кошера. След като една клетка е пълна, група пчели ще я вентилират с помощта на крилата си, за да помогнат да се изпари водата и да се направи сместа в нея по-концентрирана.

Медът е около 75 процента по-гъст от събрания нектар, така че това е изключително трудоемка и времеемка работа, защото трябва да се премахне много вода.

Когато пчелите приключат с вентилирането и сместа в клетката е достатъчно концентрирана, те покриват клетката с восък. Точно тогава и медът е готов.

Мед

Видът на цветята, от които е събран нектарът, влияе върху вида на получения мед. Учените са установили, че веднъж започнали да запълват восъчна клетка от едно цвете, пчелите търсят същия вид растение, докато не приключат окончателно работата си. Точно затова има и различни видове мед, например акациев, липов, манов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest