miau.bg»Статии»Животински Свят»Как реагират в лабиринт хора и плъхове

Как реагират в лабиринт хора и плъхове

Нина НордНина Норд
Джедай
226133
Как реагират в лабиринт хора и плъхове

Интересен експеримент с плъхове и хора бил проведен от американски специалисти, които изучават поведенческата психология. За целта те създали лабиринт с четири тунела, в който пускали плъхове, и по-голям лабиринт, отново с четири тунела, в който трябвало да влизат доброволци, които участвали в експеримента.

Първоначално в лабиринта на плъховете било сложено парче сирене, което се намирало точно в центъра на лабиринта. В центъра на лабиринта, в който влизали хората, също била поставена награда, но тя представлявала нещо, което може да се хареса на човек - банкнота от 100 долара.

След като стигали до центъра на лабиринта, и плъховете, и хората намирали наградата, която ги очаквала. След това и парчето сирене, и банкнотата от 100 долара били преместени в четвъртия тунел на лабиринта. Тук проличала драстичната разлика между поведението на хората и на плъховете.

След като сиренето било преместено, плъховете тичали до центъра на лабиринта, където го намирали преди това, и след като разбирали, че сиренето вече не е там, започвали да обикалят бързо всички възможни тунели, за да намерят новото място, където е в момента парчето сирене.

Как реагират в лабиринт хора и плъхове

Хората обаче до един реагирали еднакво - всеки от тях отивал в центъра на лабиринта, където знаел, че ще го очаква банкнотата от 100 долара. В момента, в който не намирали банкнотата на обичайното място, те обикаляли центъра, за да погледнат дали не са пропуснали някакво място на пода, където може да е паднала.

След това се отказвали да търсят и се връщали към изхода. При следващото влизане в лабиринта доброволците отново се насочвали към центъра на лабиринта, защото очаквали, че след като банкнотата преди е била там, ще я намерят отново на същото място всеки следващ път.

Според психолозите това се обяснява с факта, че плъховете се интересуват от това дали ще намерят сиренето или не, за да се нахранят с него, а човек създава вярвания, които могат да му попречат да осъществи набелязани цели, защото реагира по един и същи начин в определена ситуация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest