Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Как да се справим с агресивна котка

Как да се справим с агресивна котка

агресивна котка

Котките са едни прекрасни същества. Елегантни, изискани, с прекрасни маниери. Тези мъркащи създания могат лесно да влезнат под кожата Ви, умилквайки се около краката Ви или лягайки в скута Ви. Не изискват и кой знае какви грижи по отглеждането им, защото са прекалено самостоятелни. Направо си представете каква домашна идилия би настъпила в дома Ви, ако решите да отглеждате котка. Да галите пухкавата им козината, да Ви мъркат.

Но котките не винаги са толкова гальовни. На някои направо им "хлопа дъската". Агресивни са, могат да Ви издерат очите и да Ви нахапят отгоре до долу. Има ли начин да се справите с агресията на котката и тя отново да се превърне във "Вашата" си любима котка?

Вероятно когато котката Ви ухапе или одере, Вие автоматично ще я сритате или ударите. Знаете какво е казал Стивън Кинг: "Когато ухапеш ръката, която те храни, съвсем логично е протегнатата длан да се свие в юмрук." Просто ще пернете котката. Ако тя Ви даде възможност и вече не се е скрила на място, на което не можете да я стигнете. Както и да е.

Идеята да сритате или да ударите котката не е никак добра. Защото котките са злопаметни. Какво тогава да правите? Запомнете, че доказан и ефективен метод за раздаване на правосъдие спрямо котка е удрянето с вестник или хартия. То не боли, но котката се стряска от шумоленето на хартията, което ѝ е крайно неприятно. А и не свързва вестника или навитата на руло хартия с Вашата ръка.

злобна котка

Но агресивността на котките се дължи най-вече на техните природни нагони, поради което всички ветеринари съветват собствениците на котки да ги кастрират. Може да Ви звучи много нехуманно, но си представете как бихте се почувствали, ако Вие самите не можете да задоволите потребността си от секс.

И много важно уточнение: кастрацията на котките се налага за справяне с агресивността им само когато говорим за котки, които не излизат навън. И за котки, за които не можете да поемете отговорност да им търсите непрекъснато партньори, докато са разгонени.

В случай, че наистина този метод Ви се струва прекалено нехуманен, можете да прибегнете и до даването на таблетки, които притъпяват споменатия природен нагон. Но имайте предвид, че те не са достатъчно ефективни и че дори при някои котки изобщо не действат./undefined

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest