Miau.bg»Статии»Животински Свят»Костенурка-пънкар изненадва учени

Костенурка-пънкар изненадва учени

Нина НордНина Норд
Джедай
22519
Костенурка-пънкар
Снимка: edgeofexistence.org
Костенурка-пънкар

Интересна костенурка привлече вниманието на учените към австралийската река Мъри. Странната костенурка е покрита с водорасли, има невероятно дълга опашка и диша с детеродните си органи. Досега има много малко открити представители на този странен вид костенурки, известен на науката като Elusor macrurus.

Местните наричат този вид костенурки на галено Пени. Те са представители на така наречените змиеглави костенурки, но Пени може да се види само в река Мъри, тя не живее на друго място. Костенурките Пени достигат до 40 сантиметра дължина и може да е както шарена, така и едноцветна.

Върху корубата на костенурката, а също така и върху главата ѝ растат водорасли, които оформят смешна наглед прическа. Точно заради нея костенурката е известна и като пънкар сред изследователите, тъй като водораслите оформят нещо като пънкарски гребен върху главата ѝ, който е разположен точно в средата като линия.

Освен пънкарската прическа костенурката Пени има и друга особеност - тя диша с клоаката си, която ѝ служи и за детероден орган. Когато е под водата, тя поглъща през клоаката си кислород, за да може да остане възможно най-дълго под водата. Тези костенурки дишат и като останалите си събратя, когато са над повърхността на водата.

При водните костенурки опашката е определяща за пола - мъжкарите имат много по-дълги опашки от женските. В това отношение костенурките Пени поставят рекорд - техните опашки са дълги колкото две трети от корубата им. Костенурките Пени са много бързи плувци, тъй като имат много малка глава и огромни задни крака. Под долната челюст на тези странни костенурки има специални мустачки, но не е ясно каква точно е тяхната функция. Възможно е те да служат за по-бързо намиране на храна.

Костенурките Пени са пред изчезване, защото бракониерите постоянно взимат яйцата им. Те са обявени за измиращ вид, но въпреки това кражбите на яйца не са спрели, което според специалистите означава, че в близките няколко години костенурките Пени ще изчезнат завинаги от планетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати