miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Причини за опадване на козината при котките

Причини за опадване на козината при котките

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k842
Падаща козина при котки

За котките е нормално да сменят козината си, но когато това състояние е съпроводено и с поява на голи участъци по тялото, стопаните им определено имат повод за притеснение.

Вижте кои са най-честите причини вашето коте да губи прекрасната си космена покривка и вземете мерки, като се обърнете към ветеринарен специалист. Така ще гарантирате както здраве, така и спокойствие и за животинчето, и за вас самите.

1. Трихофития

Гъбична инфекция, която причинява оголване на участъци със заоблена форма в зоната на главата (по-рядко и в други участъци). По края си тези петна могат да са обагрени в червеникаво. Протичането на заболяването може да е съпроводено с формиране люспички и загрубяване на кожата. При съмнение за трихофития, потърсете помощ от ветеринар. Заболяването е заразно както за другите котки, така и за хората.

2. Краста

Краста при котки

Причинява се от акари и протича с опадване на козинката, чесане, нервност от страна на животното. Голите петна, които се формират, обикновено имат неправилна форма и неравна повърхност.

3. Космояди

Тези досадни въшчици също могат да развалят прекрасната космена покривка на вашето пухкаво другарче. При наличие на такъв паразит козината изглежда проскубана, по-рядка или пък подстригана. Ако са засегнати космите около шията на животното например, тя изглежда по-тънка в сравнение с други части на тялото.

4. Некачествена храна

Ако животното е недохранено или пък диетата му е бедна на витамини и минерали, също може да се стигне до опадването на козината му. Тогава менюто трябва да се обогати според препоръките на ветеринар.

5. Стрес

Смяната на жилището или друга притеснителна ситуация също би могла да резултира в по-обилно опадване на козината при котаните. Ако това е проблемът, той би трябвало да утихне, след като животното се почувства по-спокойно.

6. Травма

Кожни заболявания при котки

Не е изключено вашият пух да е бил наранен при игра с друго животинче или след сбиване. В тези случай освен рехавост на козината се наблюдава, засъхнала кръв, рана.

Понякога опадването на котешката козина може да е вследствие на причини, различни от вече споменатите. Ето защо е желателно да се проведе консултация с ветеринарен специалист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest