Miau.bg»Статии»Живини»Невероятно! Тасманийският тигър възкръсва

Невероятно! Тасманийският тигър възкръсва

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5464
Невероятно! Тасманийският тигър възкръсва

Тасманийският тигър е едно от най-красивите животни в миналото, което е безвъзвратно изчезнало. Това обаче може да се промени.

Тасманийският тигър е известен още като Тасманийски вълк. Преди около 80 години е определен за изчезнал, когато последният жив екземпляр умря в Зоопарка Хобарт, Вашингтон през 1936 г.

Днес, благодарение на генното инженерство и наличието на препарирани малки, учените са все по-уверени, че скоро отново Тасманийски тигри ще бродят по Земята.

Само преди няколко месеца, през декември 2017 г., екип от учени от Университета на Мелбърн секвенира целия геном на този изчезнал австралийски звяр с помощта на тринадесет малки животни от този вид, запазени в спирт, което е изумително постижение само по себе си. Получената информация може да се използва за възкресяването на изчезвалия вид.

Има обаче проблем. Възкресяването на мамута например е сравнително по-лесно, защото все още има много негови живи роднини като Азиатския слон, които може да се използват, за да помогне за възстановяването на изчезналите животни.

Но Тасманийският тигър, от своя страна, е уникално двуутробно животно със съвсем различен от всяко живо същество генетичен състав. Той на практика няма живи роднини. Но запазените малки дават надежда.

В последните години има светлина в тунела. И не само от генетична гледна точка. Много австралийци са убедени, че в диви екземпляри все още обикалят из пустошта. Само миналата година група учени стартираха търсене на тасманийския тигър дълбоко в северната част на Куинсланд, Австралия. След десетилетие се очаква видът да възкръсне по един или друг начин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest