Как спят котките

Котка

Котките са сред най-често срещаните домашни любимци. Може би предхождани от кучетата. Тези мъркащи и гальовни създания са сравнително лесни за отглеждане, тъй като не изискват от стопаните си да ги извеждат на разходка. Възможно е дори да ги оставите за няколко дни сами, стига да им подсигурите чиста котешка тоалетна, достатъчно вода и храна. Нещо, което е напълно невъзможно с почти всички породи кучета.

Но освен това между кучетата и котките има още една съществена разлика. Котките прекарват почти целия ден в сладък сън. Всъщност средно по 15 часа за едно денонощие. Можете ли да си представите? Дори има котки, които спят по близо 20 часа в денонощието.

Защо тези мъркащи гальовници прекарват 2/3 от живота си в дрямка? Защото котката, макар и опитомена, си е едно много диво животно. През цялото време, през което тя не спи или не се храни, все намира нещо да дебне.

Я ще е някоя появила се муха в стаята, я някое полюшващо се от вятъра листо. Все нещо ще грабне интереса ѝ. Започва едно дебнене, след което веднага котката показва своите впечатляващи бързи реакции.

Скача ловко върху набелязаната жертва, което сами се сещате, че ѝ коства доста усилия. Или по-скоро разход на енергия. А за да е ловка една котка и да прилича на истински ловец, тя има нужда от сън.

Значение за съня на котката и за нейната поза има и температурата на въздуха. Ако е по-хладно, котката спи свита на кълбо в нейното легло (ако има такова), във вашия креват или в някой фотьойл.

Котка

Но особено щастлива е котката, когато си намери някое топло местенце като включена печка или радиатор например.

Предпочитани места за сън са също огрените от слънчевите лъчи первази. Изобщо всички по-топли места. Тогава котката не спи на кълбо. Напротив.

Разтяга се колкото се може повече и можете дори да я видите легнала по гръб като хората. Най-вече след закуска. Тогава е времето за нейния сън, за да може да заредите батериите си за следващия лов. Който пък обикновено е нощно време, докато вие спите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest