miau.bg»Статии»Рибки»Как да редуцираме стреса у аквариумните рибки?

Как да редуцираме стреса у аквариумните рибки?

Стрес при рибките

Колко безгрижно и спокойно изглеждат, когато им се любуваме през стъклото на аквариума! Никой не би предположил, че нещо стресиращо може да им се случва. Уви, стресът у аквариумните рибки се среща често.

Собствениците трябва да оптимизират условията на отглеждане, тъй като понижаването на качеството на средата е водеща причина за стресовите прояви в тези водни обитатели.

Обикновено списъкът оглавяват натрупването на замърсявания и непопълнените хранителни нужди, но често проблемите не се изчерпват с това. За да запазите рибките си щастливи и здрави, научете се да разпознавате знаците на стрес и как да се справяте с тях.

Прояви на стрес у рибките

Различните видове животни експресират безпокойството си по различен начин, но промените в поведението при всяко животно винаги имат своята причина. Внезапното търкане в стените на аквариума или застояването в дъното на съда, когато преди рибката се е движела около повърхността, трябва да ни говорят за дискомфорт. Други сигнали за стресова реакция са: летаргия, усилено плуване и обикаляне на аквариума, загуба на апетит, повишено движение на хрилете, потъмняване в окраската, укриване или борба за въздух около повърхността на съда.

Стрес при рибките

Причинители на стрес у рибките

Тъй като аквариумът представлява затворена среда на живот, факторите, които могат да бъдат изменени и да причинят стрес, са безброй, включително и най-леките измествания в температурата, качеството и химическия състав на водата. Трябва да се знае, че всеки вид рибка има специални изисквания за средата си и нормалната атмосфера за едни е стресираща за други.

Други стрес-индуциращи фактори са повишените нива на амоняк, нитрати, нитрити и соли, понижено количество кислород, агресия между рибките, липса на укритие в аквариума, малък или претъпкан аквариум, прекалена осветеност, употреба на агресивни почистващи водата средства и лекарства, небалансиран хранителен режим, прибавяне на нова рибка в средата. Колкото по-голяма е промяната, толкова по-стресиращо за рибката.

Стрес при рибките

Как да се справим със стреса

Възвръщането на нормалното психично здраве на рибката започва с идентифициране на източника за стреса. Ако физически животинката изглежда добре, огледайте се за промени в средата – направете контролен тест на водата, в това число температура и химически състав.

Забележите ли излизане от нормалните граници в някоя стойност, започнете процеса на възвръщането им в норма. Заболяванията по рибките предполагат намесата на ветеринарен специалист. Не забравяйте – всеки вид рибка реагира различно на промените в средата и едни са много по-чувствителни от други. Колкото по-бързо намерите отговорника за стрес, толкова по-добре за вас и вашите любими водни любимци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest