miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Има ли треска домашният ви любимец?

Има ли треска домашният ви любимец?

Има ли треска домашният ви любимец?
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Първична реакция е когато се чувстваме отпаднали и болни да докоснем челото си с опакото на ръката, за да проверим дали е горещо – с други думи, дали телесната ни температура се е покачила, което се случва при развитието на редица заболявания. При домашните ни любимци не е толкова лесно да определим наличието на треска поради пухкавата им обвивка.

Участък от мозъка, наречен хипоталамус, е главният отговорник за поддържането на нормалната телесна температура. При котките нормално измерваме ректална температура между 38 и 39 градуса, а при кучетата спрямо породата границите варират между 37.5 и 39.5 градуса.

При понижаване на телесната температура, хипоталамуса изпраща сигнал към мускулите, заповядвайки им да започнат да треперят. Извършването на работа съответно води до отделяне на топлина. От друга страна, високите стойности на телесната температура водят до разширяване на периферните кръвоносни съдове и освобождаването от излишната топлина.

Треската е термин, обозначаващ достигане на телесна температура над референтните стойности. Възпаленията и инфекциите често протичат с треска - кучешките гана и парвовироза, панлевкопенията при котките, панкреатитът, имуномедиираните и кърлежо-преносимите заболявания и ракът, например. Треската е начина организма да се пребори с инфекцията. Разбира се, телесната темперартура може да се повиши и под влияние на горещи и влажни условия във външната среда, резултирайки в топлинен шок и топлинен удар.

Има ли треска домашният ви любимец?

Сред главните признаци на треската при животните застават летаргията, топлите при докосване уши, треперенето, липсата на апетит. В случай, че се усъмните за наличие на треска, измерете самостоятелно ректалната температура на домашния си любимец чрез дигитален термометър. След лубрикиране на върха на термометъра с вазелин, вдигнете опашката и проникнете в ануса на животното (около 3-4 сантиметра) с въртеливи движения.

Оставете го там, докато термометъра не издаде звук, сигнализиращ за приключване на измерването. Извадете термометъра, почистете го добре и погледнете стойността. Ако не сте способни сами да измерете ректалната температура, заведете животинката си при ветеринарнен лекар.

При налична треска никога не прибягвайте до употреба на човешки лекарства като ибупрофен, аспирин или ацетаминофен (парацетамол) с цел сваляне на температурата. Нестероидните противовъзпалителни средства за хора са токсични и дори смъртносни за кучетата и котките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest