miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Как да даваме течно лекарство на кучето си?

Как да даваме течно лекарство на кучето си?

Как да даваме течно лекарство на кучето си?
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
Препоръчано за теб:
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
19.00 лв.
Виж ››

Течните лекарства са удивително лесни са приложение, но трябва да следвате няколко стъпки, за да направите процеса още по-лек и приятен – едновременно за вас и вашето куче.

Повечето хора предпочитат течните лекарства пред таблетките, капсулите, инжекциите и капките за очи/уши. Когато ветеринарният лекар предпише съответните лекарства, консултирайте се с него за възможното им администриране в течна форма, перорално.

Това е особено валидно, в случаи че кучето ви отказва да приема таблетки по всякакъв начин. Нужни са обаче и сила, прецизност и търпение за успешен резултат от лечението.

Обикновено този тип лекарствена форма се прилага в устата (перорално) чрез спринцовки или капкомери. След като сте сигурни в дозата, която ще приложите (предварително проверете до какви милилитри е напълнена спринцовката отстрани, по разделенията), хванете главата на животното с една ръка.

С другата поставете върха на спринцовката в ъгъла на устата, между бузите и устата, в посока към гърлото. Не се препоръчва накланянето на главата назад.

Изстискайте съдържанието на спринцовката и затворете устата на кучето с две ръце, след което масажирайте гърлото или духнете в носа му, за да стимулирате гълтателния рефлекс.

След като успешно сте се справили със задачата, наградете домашния си любимец по подходящия начин, ако, разбира се, имате одобрението на ветеринаря си.

Как да даваме течно лекарство на кучето си?

Във всички случаи даването на течно лекарство се улеснява, когато втори човек играе роля на помощник и държи кучето, докато вие си свършвате работата. Ако нямате такъв, прихванете предницата на животното към тялото си или в скута си. Големите кучета може да захванете отзад или да ги обхванете с крака.

Понякога помага да приклещите четириногото в ъгъла. Малките кученца, разбира се, могат да бъдат фиксирани с кърпа и с нежни докосвания и думи да се достигне до даване на лекарството. Уверете се единствено, че не сте пристегнали кърпата твърде силно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest