Miau.bg»Статии»Кучета»Да разчетем езика на тялото на нашето куче

Да разчетем езика на тялото на нашето куче

Език на тялото при кучетата
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Разчитането на езика на тялото на кучето е като научаването на нов език. Изискват се концентрация и наблюдателност, за да се открие точният контекст, с който е изпратено съобщението.

Въпреки вокализациите си кучетата предимно общуват чрез тялото помежду си. За да разберем знаците, които животното ни дава, трябва да се отървем от човешката си природа и да навлезем в кучешката култура.

Ползите – умело избягване на потенциално агресивни кучета и по-добра комуникация с косматите другари. Те се справят добре с разбирането на нашите команди и знаци, време е ние да поемем щафетата.

Всеки лесно би асоциирал бързото махане на опашка с повишено вълнение, но това невинаги е така. Позицията и движенията на опашката говорят директно за психическото състояние на кучето. Наежването на козината на опашката означава агресия, a повдигането и позицията ѝ далеч от тялото, или завиването ѝ над гърба, намеква за доминантност.

Някои породи като Сибирско хъски имат естествено завинтени нагоре опашки, затова често може да изглеждат доминиращи. Спокойното куче, което е наред със заобикалящата го среда, държи опашката си отпусната надолу, далеч от тялото.

От друга страна, опашката на уплашените четириноги изразява подчинени чрез мястото си между задните крайници. Последното може да е обикновено състояние при породите Грейхаунд и Английска хрътка.

Обикновено доминантното куче накланя тялото си напред, съчетавайки го със скована походка. Ушите и опашката са високо вдигнати и животното има остър поглед, гледайки продължително и уверено.

Усещайки предизвикателство, козината по протежение на гърба му настръхва, а взорът става още по-настоятелен. Ако отговорите на такова куче със същото задържане на поглед, това може да се разбере като заплаха от него и да резултира в ухапване.

При срещата си с подчинено куче доминантното се опитва да постави лапа или муцуна върху гърба на другото. Внимавайте скъде поставяте ръката си - доминантите кучета често възприемат докосванията върху главата им като опит за господство от ваша страна.

Игривото поведение се изразява в насочване на опашката нагоре, предните крайници са поставени на земята, а лицето добива очакващ, буден вид. Възможно е заедно с това кучето да лае поради вълнение. Когато нещо събуди интерес у кучето, то става бдително, отваря леко устата си и накланя глава настрани.

Език на тялото при кучетата

Когато четириногото се страхува, то прибира ушите си назад, залепяйки ги към главата, и прибира опашката си между задните крайници. Очите му се отвръщат. Границата с агресия е тънка и при стимулиращ фактор животното наежва козината на гърба си и открива зъбите си.

При битка подчиненото куче се предава финално, като ляга по гръб и показва коремчето си. Възможно е дори при страх кучето да уринира. Показването на коремче и уринирането често са опит на животинчето да успокои гнева на стопанина си.

Човешката намеса, свързана с изкуственото развъждане на разнообразни породи и козметични операции, резултира в изменение на естествената комуникация между канидите.

Някои породи са толкова космати, че е трудно да бъдат различени ушите, очите, устата или козината на гърба им. Козметичното рязане на уши и опашка също редуцира възможностите на животното да комуникира с хората и събратята си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest