Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Поведенчески проблеми при кучето

Поведенчески проблеми при кучето

Депресия при куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Представете си, че сте турист в държава, където никой не говори вашия език. Така ще добиете представа какво усеща кучето, когато встъпва във вашия дом.

Поведенческите проблеми са често срещани у кучетата, но въпреки това процесът е обратим, ако използвате двата мощни инструмента – търпение и любов. Ще напреднете много, ако се поставите на мястото на животното.

1. Фобии/страхове

Поведенчески проблеми при кучето

Също както хората и кучетата се страхуват от нещичко – гърмежите на фойерверките или приближаваща буря, потапянето във вода, бръмчащи превозни средства. Чест проблем е оставянето на кучето само, което го кара да се чувства изоставено и да прояви нежелано поведение. Сред признаците на стреса от раздяла са изявено неспокойство при напускането на стопанина им, самонараняване в опит да се измъкнат от вкъщи (скачане от прозорци, дращене по вратата до кръв и др.), непрекъснат лай, унищожаване на предмети от домакинството, изхождане вътре в къщата.

Можете да помогнете на любимеца си с подобни на човешките лекарствени средства, наскоро създадени, за да се борят с нервното разстройство. Консултирайте се с ветеринаря си, ако смятате, че ситуацията е сериозна.

2. Агресия

Поведенчески проблеми при кучето

Агресията може да е насочена към хора и други животно – едностранно или комбинирано.

Вашата намеса започва с пътуване до ветеринарната клиника, особено ако проблемът е внезапен и досега кучето не е проявявало агресия. Силно възможно е болестен процес да предизвиква болка или дискомфорт в животинчето и да го кара да напада. Елиминирайки този първи фактор, можете да прибегнете към помощта на специализиран треньор, който да адресира проблема коректно. Ако не сте кучкар от дълго време, не избирайте агресивна порода за куче и избягвайте игрите с хапане. В случай, че сте взели кученце между 3 и 12 месеца, започнете социализацията, за да не се се стигне до агресивните реакции. Не окуражавайте кученцето да ръмжи и хапе.

3. Скука

Поведенчески проблеми при кучето

Ако животното изпитва непреодолима скука и се чуди къде излее препълненият си извор на енергия и стрес, силно вероятно е да пострада покъщнината ви.

В случай че вредите са сериозни, е добре при оставянето на животното само да го приберете в клетка или да го изолирате в зона от дома, която е одобрена за кучешко присъствие – а именно, в нея не се намират ценни вещи. Пробвайте да оставите радио на тих звук и скрийте играчки наоколо. Така любимецът ви ще има интересно занимание, докато ви няма. В случай че не се способни да разхождате често животното, наемете отговорен човек, който да поеме тази длъжност. Ако унищожителното поведение продължава, препоръчително е да се свържете с професионален треньор за съвет.

4. Вокализации

Неизбежно е – кучетата лаят и вият. Това е в природата им. Някои индивиди обаче прекаляват с вокализациите и от естествен процес те се превръщат в проблем, който може да се забележи както от стопаните, така и от съседите.

Усиленият лай често е начин кученцето да привлече вниманието ви и да ви поздрави. Намесете се, като разсеете вниманието му с игра и говорене, включвайки командата „тихо“. Заведете животното в друга стая и след минути тишина го наградете.

Ако притежавате дворно куче, което може да прикове вниманието си в съседския двор и да започне да лае, може да ограничите зрителното му поле към съседите, за да не вижда какво се случва. Разбира се, звуците няма как да бъдат блокирани. Съществуват каишки, които освобождават цитрусов аромат, неприятен за кучетата в момента, в който започват да лаят.

Някои кучета са същинско предизвикателство, когато става въпрос за усилен лай, и стопаните се принуждават да им намерят нов дом или да прибегнат до екстремен хирургичен метод, третиращ гласните струни на животното. Последното се смята за изключително нехуманно и е избор само ако другата опция е евтаназия.

5. Скачане върху хора

Скачането върху хора е ентусиазираният поздрав на четириногото. Не го окуражавайте – когато влизате в стаята/двора, не махайте с ръце и не говорете ентусиазирано. Започнете с командата за сядане и при добро представяне наградете животинчето.

Поведенчески проблеми при кучето

Методът с повтаряне на „не“, когато кучето скача върху вас, е неефективен. Заместете го с отдръпване и команда „седни“. При успешно изпълнение, клекнете до него и го погалете нежно отстрани. Повтаряйте окуражаването всеки път, за да разбере животното, че поведението му е добро и се асоциира с ласки и лакомства. При разходка използвайте каишка и практикувайте командите отново, и не го пускайте да тича свободно, докато не се е научило да не скача.

6. Преследване на автомобили, колела, други животни

Това поведение е изключително рисково, защото при преследването животното не мисли за страничните фактори, които могат да го застрашат и често тези кучета биват блъснати и наранени.

Блокирайте възможността на кучето да преследва автомобили. Използвайте „седни“-командата често, когато сте на разходка, и окуражавайте послушанието. Ако все пак ви игнорира и се втурне напред, издърпайте каишката със сила и ясно кажете „не! “.

7. Копаене

Ако животното копае на забранена територия и искате да промените това, можете да идентифицирате разрешена зона, където да използвате командата „копай“. Ако не присъствате вкъщи, изолирайте четириногото във въпросната разрешена зона и никъде другаде. Предоставете му играчки и други занимавки, върху които да изхарчи излишната енергия.

8. Копрофагия

Това е терминът за поемане на екскременти – свои или чужди. Освен да е неприятно за стопаните, може да бъде знак за недостиг на хранителни вещества в менюто им. Това поведение крие и риск от поглъщане на освободени с фекалиите яйца на паразити, с които кучето ви да се зарази.

След като отметнете диетичния фактор, съветвайте се с ветеринаря си как може да превърнете екскрементите в нещо безвкусно за животното. Почиствайте редовно след изхождане и поставете котешките тоалетни, ако има такива, далеч от кучето. При разходка се намесете веднага, ако любимецът ви започне да яде чужди изпражнения, с „не! “-команда.

9. Скитане

Поведенчески проблеми при кучето

Една малка оградка няма да спре свободолюбивото куче и то винаги ще намери начин да избяга и да пообикаля квартала.

Чрез кастрация успешно може да се отървете от това поведение. Вземете мерки за стягане на контрола – направете оградите невъзможни за прескачане или промушване. Убедете се, че кучето тренира достатъчно и има достатъчно играчки, с които да се занимава всеки ден. Изолирайте пейзажа около къщата с плътни огради, за да няма зрителни фактори, които да привлекат кучето да излиза. Някои стопани прибавят до огради с електрически ток, който отблъсква животното при опит за бягство.

10. Ровене в боклука

Изключително неприятно е да видите кучето си с потопена в коша за боклук муцуна и последващата от това действие миризма. Отпадъците не само мърсят пространството, но съдържанието им често е вредно за животното – почистващи средства и други химикали, развалена храна и остри обекти.

Съхранявайте боклука си на място, което да е извън достъпа на кучето. Ако забележите кучето да рови в кошчето, намесете се с „не! “ и окуражавайте послушанието му с ласки – но не и храна. При разходка в силно замърсен район можете да използвате намордник, за да не може животното да се рови в отпадъците, дори да има желание.

11. Просене на храна

Колкото и сладко да е личицето на животното в присъствие на ароматна манджа, не го разглезвайте, като му давате парченца от вашата храна. Със светкавична бързина кучето ще се научи, че всичко му е позволено и ще ви се качи на главата. Освен това с всекидневните лакомства извън времето за хранене увеличавате шанса от затлъстяване на домашния си любимец. При опит за просене на храна – покатерване върху вас или масата или вокализация – заповядайте на кучето да седне на разстояние от масата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest