Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как да се грижим за старата котка

Как да се грижим за старата котка

Нина НордНина Норд
Джедай
22517
Как да се грижим за старата котка
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Старите котки имат нужда от специални грижи, за да се чувстват добре и да радват стопаните си възможно най-дълго. При достатъчно добри грижи съзрастната котка може да доживее до около 20-годишна възраст, но в последните години от живота си ще изисква особено внимание от стопаните си.

Старата котка прекарва почти целия си ден в сън. Тя предпочита тихите местенца в жилището, без шумотевица наоколо и най-важното - с добър източник на топлина. Кухнята е едно от най-неподходящите места за отглеждане на старата котка, добре е тя да е настанена в спалнята на стопаните.

Тъй като ставите на старата котка не са гъвкави, е важно тя да може лесно да стига до мястото си за сън, до котешката тоалетна, а също така до купичките с храна и вода. През зимата е добре старата котка да спи в близост до радиатор или до друг източник на топлина, а през лятото да е на място, огряно от слънцето, за да се топли.

Ако мястото, където спи котката, не е на пода, а на по-високо, е добре да осигурите нещо като стълбичка, по която котката лесно да стига до леглото си. Не карайте котката да се опитва да скача от пода на перваза на прозореца, както го е правила на младини, тъй като може да падне и да се нарани.

Добре е да ограничите достъпа на котката до всички помещения в жилището и да ограничите пребиваването й само с една или две стаи. Ако котката ви страда от артрит, сложете няколко котешки тоалетни, за да осигурите добра хигиена в дома си.

Старите котки, които имат проблеми с отделителната система, много страдат от това и изпитват срам, ако без да искат, си свършат работата извън котешката тоалетна. Затова са необходими няколко котешки тоалетни, които ще спестят на любимката ви притесненията.

Как да се грижим за старата котка

Когато е будна, котката ще има нужда от много внимание и галене, защото се чувства незащитена и самотна. Тя ще се опитва да лежи постоянно в скута ви, когато е будна, защото така ще се чувства по-сигурна. Не гонете котката от скута си и я галете нежно - това ще й помогне да се чувства по-добре.

Не изолирайте напълно старата котка от живота на семейството си - за нея е важно да се чувства част от вас. Ако тя се е разхождала на повод в младите си години, можете да й сложите нагръдник и повод, за да не я изгубите, но да я гушнете и да я носите, за да се радва на хубавото време навън.

През нощта е възможно възрастната котка да мяука силно, защото се чувства изплашена. В такъв случай е добре да я вземете в леглото си и да я гушнете, за да не се чувства самотна и беззащитна. Не е добра идея да взимате нова котка, тъй като старата ви любимка ще се почувства много зле от факта, че ще бъде пренебрегвана.

Вижте още: Хранене на възрастна котка

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest